Zanimljivosti

POSEBNE ŽIVOTINJICE Međunarodni je dan mačaka

macka dubrovnik

Danas je Međunarodni dan mačaka. Ovaj dan obilježava se od 2002., a nastao je u cilju podizanja svijesti o mačkama i učenju o načinima kako im pomoći i zaštititi, piše Index.

Mačke su oduvijek oko nas, a štuju se još od starog Egipta. Krajem 19. stoljeća jedan je egipatski zemljoradnik otkrio grobnicu s tisućama mumificiranih mačjih tijela. Pronađeno je čak 80 tisuća mačaka i mačića, iz razdoblja 2000 godina prije Krista.

Mačke su odlični ljubimci iz više razloga:

Neovisne su

Mačke mogu biti same na neko vrijeme. Možete otputovati na kratak odmor i ostaviti ih kod kuće. Sve što im treba je dovoljno hrane i vode da prežive. Ne pate od tjeskobe zbog odvajanja i ne uništavaju cijelu kuću kao što to čine neki kućni ljubimci. No, ovo ne znači da ih možete ostaviti same više dana.

Uredne su

Mačka se vrlo brzo nauči gdje obavljati nuždu; dovoljno je da joj se jednom pokaže i ona će to odmah naučiti. Jedna od glavnih prednosti mačaka je što su općenito vrlo čiste životinje. Same se njeguju i rijetko trebaju kupanje. Također, nemaju jak miris.

Ne zahtijevaju previše aktivnosti

Mačke su poznate po tome što puno spavaju, no ipak im je potrebno malo aktivnosti. Iako se znaju i same zabaviti, ponekad požele igru s vlasnikom. Načelno, mačkama nije potrebna šetnja, no ima vlasnika koji su voljni učiti ih i toj aktivnosti.

Tihe su

Jeste li ikada nervozni ako pas lajanjem probudi cijelu kuću? Taj problem nećete imati s mačkom. One koje su glasne, nikada ne mijauču dovoljno glasno da bi napravile scenu. Kad imate posjetitelje, najčešće se povuku i sakriju umjesto da skaču posvuda.

Pravi su lovci

Mačke su prirodni predatori. Insekti, pčele i paukovi nemaju šanse protiv mačaka. Mačke praktički istrijebe nametnike iz vaše kuće. Nećete imati problema sa štakorima ako živite s mačkom. Lov je za nju igra.

Zabavne su

Mačke su jako zabavne. Dokaz o tome je hrpa videoklipova na društvenim mrežama koje svi ljubitelji životinja prate kako bi se opustili i nasmijali. One su veće zvijezde od pola ljudi na internetu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1611. Umro autor prve tiskane povijesti Dubrovnika Serafino Razzi

Dulist

U Stonu, u najstarijoj europskoj solani, počela je berba soli

Dulist

NOVA SLIKA JADRANSKOG MORA Vatrenjača se pojavila u Nacionalnom parku Mljet

Dulist