Kultura

Portugalci u Dubrovniku: Predavanje dr. sc. Vinicija Lupisa o kulturnim i vjerskim poveznicama

znameniti portugalci u dubrovniku

U sklopuDana europske kulturne baštineDubrovačke knjižniceorganiziraju predavanje „Znameniti Portugalci u Dubrovniku“ dr. sc. Vinicija Lupisa, voditelja Područnoga centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“. Događanje će se održati u utorak, 1. listopada 2024. na trećem katu Znanstvene knjižnice Dubrovnik (Ul. Cvijete Zuzorić 4).

S obzirom na središnju temu Dana europske baštine „Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže!“ predavanjem se želi ukazati kako Dubrovnik i Portugal imaju stoljetne kulture, ali i vjerske veze. Najpopularniji svetac Zapada upravo je sv. Antun Padovanski iz Lisabona. Portugal i Španjolska jedno vrijeme bili su u državnoj uniji  i usko politički vezani s Dubrovačkom Republikom, kada su njeni pomorci bili najodlikovaniji pomorci Ujedinjene flote. Bilo je to i vrijeme Vice Bune i njegova boravka u portugalskoj Goi. U „Zlatnom dobu“ Dubrovnika u njemu borave:  Amatus Lusitanus, liječnik i medicinski pisac, i Didacus Pyrrhus Lusitanus (Didaco Pirro ili Didak Pir), dvije zanimljive ličnosti humanističkog razdoblja. Oni su povezivali Hrvatsku i Portugal u šesnaestom stoljeću.

Dubrovnik je u to vrijeme bio izuzetno važno kulturno i gospodarsko središte ovog dijela Europe. U proljeće 1556. Amatus je stigao u grad Dubrovnik, gdje je ostao dvije godine. Brinuo se o mnogim dubrovačkim patricijima i plebejcima, a imao je i pacijente iz Osmanskog Carstva. Najznačajnije Amatovo djelo bilo je Curationum Medicinalium Centuriae, sa 700 najzanimljivijih priča njegove prakse s tumačenjima – šolijama. Za nas je najzanimljiviji dio ove knjige šesta centurija (Ragusina), sa 100 primjera prakse Amatusa u Dubrovniku jer nam daje izvrsnu sliku kulturnog života i zdravlja u dubrovačkoj renesansi. Među ostalim Amatusovim pacijentima u Dubrovniku bio je i patricij i pjesnik koji je bolovao od sifilisa – Sabo Bobaljević Mišetić Glušac(Dubrovnik, 1529./1530. – Dubrovnik, 1585.). Njegov talijanski kanconijer objavljen je posmrtno u Veneciji 1589. godine. Na hrvatski je preradio i Tassovu Ljubav ‘bjegunac’. Didak Pir bio je još jedna važna osoba portugalsko-hrvatskih humanističkih odnosa. U svom novom domu – Dubrovniku, Didacus Pyrrhus Lusitanus zahvaljuje u svojim pismima (pisanim heksametrom) Pavlu Manuciju. U istom duhu napisao je i spjev o najvažnijim dubrovačkim obiteljima (De illustribus familiis quae hodie Rhacusae exstant, 1582.), za koji je nagrađen od dubrovačkog Senata.

Banner 300x250 DU 1

Dubrovačka Republika i Kraljevina Portugal tijekom narednih stoljeća imali su otvorena konzularna predstavništva, a dubrovački pomorci iz portugalskih luka kretali su u trgovačke pothvate preko Atlantika. Portugal je također danas i mjesto hodočašća Dubrovčana u Fatimu, zaokruživši tako jedan stoljetni ciklus vjerskih, kulturnih i političkih veza Dubrovnika i Portugala.

Knjige navedenih portugalskih pisaca se nalaze u Zbirci Ragusina Znanstvene knjižnice, a fotografije naslovnica se mogu vidjeti i na plakatu ovoga događanja.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na predstavi “Slučajni susret u sex shopu”

Dulist.hr

[FOTO] OBILJEŽEN SVJETSKI DAN TURIZMA Latino koncert i filmska glazba na Stradunu

Dulist.hr

Književno-kulturni festival ‘Grad od riječi’ povodom 70. obljetnice Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku

Dulist