Aktualno

Porezni inspektori ulaze u velike trgovačke lance

fiskalizacija015

Porezni inspektori ovih će dana krenuti u strožu kontrolu velikih trgovačkih lanaca.

Naime, prema najavi Ministarstva financija, osim fiskalizacije, kontrolirat će se i poštuju li veliki lanci odredbu o rokovima plaćanja dobavljačima. U blagajnama tako neće smjeti biti ni lipe viška, pa problem nastaje kada kupci ne žele uzeti ostatak. Također, pratit će se i plaćanje računa dobavljačima.

– Mi smo već poslali jedno pismo danas prema svim trgovačkim centrima. Oni moraju nama dostaviti dokumentaciju iz koje će bit vidljivo izvršavaju li oni svoje obveze i plaćaju li na vrijeme – rekao je pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

Podsjetimo, prema Zakonu koji je na snazi od 1. siječnja, rok za plaćanje dobavljačima je 30 odnosno maksimalno 60 dana.
– Po nama je ovo bio jedan od glavnih generatora nelikvidnosti, zato što je bilo opća pojava da je neplaćanje nešto što je normalno. Iz tih razloga mi želimo stabilizirati taj dio poslovanja na tržištu i želimo uvesti red – dodao je Šegon.

Očekuje se da će se ovim mjerama smanjiti nelikvidnost za deset milijardi kuna. S druge strane, kazne za prekršitelje nisu male, 50 tisuća kuna za odgovornu osobu i čak milijun kuna za poduzeće.

Pročitajte još

(FOTO) Premijera Vojnovićevog ‘Ekvinocija’ na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

Od utorka jeftinije gorivo

Dulist

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist