Aktualno

POREZNA REFORMA Zbog grešaka u sustavu, mnogima se neće moći obračunati plaće!

porezna 3

Dio porezne reforme, kojom su se, između ostalog, ukinuli prirezi i povećao osobni porezni odbitak, jest i uvođenje olakšice za prvi stup mirovinskog osiguranja onima čija bruto plaća ne prelazi 1300 eura. Zbog te ‘inovacije’, piše Index, su nastali problemi s obračunom plaća.
Računovođe imaju brojne probleme oko obračuna plaća, koji se od početka godine nisu uspjeli riješiti unatoč brojnim upitima prema Poreznoj upravi. Zbog cijele situacije javljaju da ne mogu obračunati plaću za prosinac, a oni koji su to uspjeli nisu sigurni da su to točno napravili.
Problem je, piše Index dalje, nastao zbog novog Zakona o doprinosima, točnije zbog usvojenog novog Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o doprinosima. Prema novom zakonu, ako bruto plaća radnika ne prelazi 1300 eura, onda radnik ima pravo na olakšicu za prvi stup obaveznog mirovinskog osiguranja. Olakšicu umjesto poslodavca uplaćuje država, razmjerno visini plaće do 1300 eura bruto.
Radnik može raditi kod više poslodavaca, ali mora dati izjavu o broju poslodavaca za koje radi i bruto plaćama kod svakog. Zatim mora odrediti kako će se olakšica raspodijeliti, tj. koji postotak olakšice će pripasti svakom od poslodavaca.
Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist