Sport

Poraz košarkaša u Francuskoj na otvaranju kvalifikacija

ragusa kosarka03

Hrvatska reprezentacija je u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2025. odigranoj u Brestu poražena od Francuske 73-61, prenosi Hrvatski košarkaški savez.

Hrvatska je imala otvaranje iz snova. Preko Danka Brankovića i Jaleena Smitha povela je 2-7. Francuska je uzvratila silovito i serijom 8-1-stigla do vodstva 10-8. Uspjeli su Hrvati zaustavili nalet domaćina, zabijali su uglavnom s linije slobodnih bacanja do prvih poena Marija Hezonje za vodstvo 13-14. Točku na i prve četvrtine stavio je s crte slobodnih bacanja Mathias Lessort za francuskih +1 (15-14).

Marin Marić je na kratko vratio Hrvatsku u vodstvu na početku druge četvrtine 15-16, a onda Francuzi mini serijom odmiču na sedam poena prednosti (25-18). Goran Filipović tricom primiruje domaćine (25-21). Bilo je to kratkog daha. Matthew Strazel svojom tricom prvi puta dovodi Francuze na dvoznamenkastu prednost. Nakon nesportske pogreške Filipovića odletjeli su domaćini i na +14 (35-21). Toni Nakić i Jaleen Smith tricama vraćaju Hrvatsku na jednoznamenkasti zaostatak (35-27), a nakon obranjenog napada Hezonja je iznudio tri slobodna bacanja i uoči drugog poluvremena vratio utakmicu u neizvjesne vode (35-30).

Nakon nepune tri minute igre u trećoj četvrtini domaćini su serijom 8-0 pobjegli na 13 poena prednosti (43-30). Ivan Vraneš zabija prvi hrvatski koš u nastavku utakmice. Nadovezao se Borna Kapusta sjajnom asistencijom za zakucavanje Marija Hezonje, ali pri rezultatu 43-34 Hrvatska propušta napad pa domaćini ponovo hvataju ritam i rezultatsku kontrolu utakmice (47-34). Do ulasku u posljednju četvrtinu Francuzi su sačuvali velikih 13 poena prednosti 57-44.

Pet povezanih poena Darija Drežnjaka za 61-53 probudilo je nadu Hrvata u preokret, no sijevnula je trica Guerschona Yabuselea za 66-53. Predaja nije bila opcija iako je vrijeme bilo na strani Francuza. Preko Hezonje Hrvatska se vraća na 66-57 i pri tom rezultatu propušta tri napada. Obrana je i dalje dobro funkcionirala što koristi Smith za dodatno približavanje 66-59, no kada je Andrew Albicy s crte slobodnih bacanja pogodio obje lopte ugašena je svaka nada (68-59). Do kraja Francuzi su otišli i na +12 (73-61).

Hezonja je sa 22 poena, 5 skokova i 3 asistencije bio prvo ime hrvatske reprezentacije. Slijedio ga je Smith s 13 poena. Francuze su do pobjede predvodili Timothe Luwawu-Cabarrot s 15, Matthew Strazel s 12, Guerschon Yabusele s 11 i Mathias Lessort s 10 poena.

Bila je ovo jedna teška i fizički zahtjevna utakmica. Znali smo da će biti agresivni jer su to većinom euroligaški igrači. Pripremali jesmo neke stvari međutim potjerali su nas na 10 metara od koša i nismo dobili dubinu tijekom cijelog susreta. Imali smo neke svoje momente koje nismo iskoristili tako da nismo pogodili. Na primjer, u drugoj četvrtini kad su otišli na 10 razlike imali smo 3 ili 4 otvorena šuta za 3 poena koja nismo pogodili te na kraju opet tri posjeda, mislim da je bilo pri rezultatu 66:59. Imali smo 4 napada koja nismo iskoristili na pravi način, međutim tu treba odati priznanje i zasluge igračima Francuske koji su nas natjerali na ishitrene i teške šuteve. Nikad ne mogu biti zadovoljan porazom, ali mi je bitno da se nismo predavali cijelu utakmicu. Cijelo vrijeme smo pokušavali nešto, na kraju smo spustili, napravili taj small ball. Malo sam razočaran možda prevelikom razlikom od 12 poena. Na kraju smo dva-tri napada malo ishitreno završili i otišli su na tih 12 razlike. Što je tu je, okrećemo se utakmici protiv Cipra i gledamo dalje. Ima još utakmica, ovo je tek prvi gem i imamo do kraja seta još gemova za odigrati – rekao je Josip Sesar, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN VATERPOLSKI KAMP ZA MLADE Fatović: ‘Ponekad zaboravim kako je lijepo raditi s mlađima’

Maris Guca

Kakaris stiže u Jug?

Dulist

Amerikanac Xavier Rhodes novo pojačanje Košarkaškog kluba Dubrovnik

Dulist