DuList IN

Ponta Lopud Jazz Festival donosi niz predavanja svjetski poznatih jazz virtuoza

ponta lopud

Ponta Lopud Jazz Festival u svom drugom izdanju donosi niz predavanja pod vodstvom svjetski poznatih jazz virtuoza. U ulozi jazz mastera ove godine je Kenny Werner, renomirani pijanist i skladatelj nominiran za nagradu Grammy i umjetnički direktor instituta Effortless Mastery na Berklee College of Music. Među ostalima, masterclassove će održati bubnjar te četverostruki dobitnik Grammyja Antonio Sánchez, koji se na svjetsku scenu probio skladanjem za Oscarom nagrađeni film Birdman, peterostruki dobitnik Grammyja Michael League te Thana Alexa, jazz pjevačica, skladateljica i aranžerka nominirana za Grammy te ujedno umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz Festivala.

Jedan od ciljeva Festivala je spajanje mladih profesionalnih glazbenika s već svjetski poznatim izvođačima u sklopu niza predavanja i radionica, a ove godine festival je otišao korak dalje od regije, te na otok Lopud dovodi sudionike iz cijelog svijeta. U nastavku donosimo popis:

Agona Shporta je vokalistica i aranžerka na završnoj godini magisterija iz kreativne glazbene produkcije na Catalyst Institutu u Berlinu. Njezin nadolazeći debitantski album Hape Portën, snimljen uz jazz i klasične glazbenike iz Kosova te Bosne i Hercegovine, donosi aranžmane narodnih pjesama iz Kosova i Albanije.

Alba Nacinovich diplomirana je jazz vokalistica koja je u više navrata nagrađivana u području jazz, zabavne, elektronske i filmske glazbe. Predstavila se na brojnim prestižnim pozornicama poput bečkog kluba Porgy&Bess, Pulske Arene te Rimskog auditorija Ennio Morricone, a surađivala je i s Jazz orkestrima Hrvatske i Slovenske radiotelevizije te s HNK-om Ivana pl. Zajca. 2024. postaje prva vokalistica kojoj je dodijeljena nagrada Status, koju Hrvatska glazbena unija dodjeljuje za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja.

Andrea Mircheska istaknuta jazz kontrabasistica koja trenutno završava poslijediplomski studij na FMU – Beograd. Dobitnica je nagrade Zlatni oriks za najboljeg mladog jazz glazbenika u 2019., koju dodjeljuje Skopje Jazz Festival, a aktivna je na makedonskoj glazbenoj sceni u različitim žanrovima u sklopu bendova.

Bruno Bišćan jazz saksofonist, skladatelj i aranžer te dobitnik nagrade DownBeat Student Music Award 2023 za najbolji aranžman za jazz orkestar za kompoziciju Theloniousa Monka Ruby My Dear. Od 2018. vodi Big Band Bjelovar, koji je pod njegovim vodstvom bio nominiran za nagradu Porin 2022. s albumom Izbirljivo i namjerno, a između ostaloga surađuje i s Jazz orkestrom HRT-a.

Cristina Miguel Martínez je saksofonistica, skladateljica i profesorica koja je tijekom svoje karijere nastupala na raznim festivalima u brojnim europskim gradovima te u SAD-u. 2018. dobila je zadatak voditi, skladati i aranžirati glazbu za koncert sa Sheilom Jordan i gudačkim orkestrom, a 2020. predstavila je svoj album autorske glazbe Ramé Project sa svojim oktetom, dok je godinu kasnije objavila album saksofonskog dua Transcendit Terram.

Hrvoje Ćaćulović je basist koji se glazbom bavi od ranog djetinjstva, a tijekom studija u Mostaru brzo je postao dio lokalne glazbene scene. Svira u brojnim bendovima te sudjeluje u nizu projekata poput Black Chicken Leg, Bad Blues Band te Zoster. Od 2019. voditelj je odjela bas gitare u Rock školi Mostar.

Jens Meijer je tijekom studija na Sveučilištu za umjetnost Codarts u Rotterdamu potaknut od strane svojih profesora da razvija svoje glazbene ideje i uklopi svoj interes za filozofijom i konceptualnim idejama u svoje skladbe. Od 2020. dio je Batavierhuisa, inicijative za razvoj talenata u Rotterdamu.

Luka Malko se godinama bavi kazališnim predstavama kao glazbeni izvođač i glumac, ali i organizator kulturnih i glazbenih događanja. Nakon završetka Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu postaje jedan od osnivača Youth Jazz and Rock festivala u Subotici. Sudjeluje u radu više grupa izvođača, projekata te snimanju albuma s fakultetskim profesorima i mladim glazbenicima.

Maja Grgić, pod novim umjetničkim imenom NIM, glazbom se bavi od najranijeg djetinjstva. 2013. diplomirala je na London Center for Contemporary Music Sveučilišta Middlesex. Dobitnica je nagrade Porin za najbolju Jazz kompoziciju 2009. te strukovne nagrade Status kao najbolja mlada vokalna jazz instrumentalistica.

Manuel Contrera je pijanist, klavijaturist, skladatelj i producent te trostruki dobitnik nacionalne glazbene nagrade MEC, koju dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja i kulture Urugvaja. Trenutno vodi vlastiti projekt, mješavinu jazza i popularne urugvajske glazbe poput candombea, u kojem izvodi autorsku glazbu.

Maria Cecilia Collaço brazilska je bubnjarica, kompozitorica i profesorica. Tijekom prijediplomskog i poslijediplomskog studija vodila je dva znanstveno-istraživačka projekta, jedan o Tuttyju Morenu i drugi o soundtracku Antonija Sancheza za film Birdman (2014.). Trenutno radi na skladanju i aranžiranju svog prvog autorskog albuma, koji će biti njezin završni magistarski rad.

Nevena Pejčić je osnovnu i srednju glazbenu školu pohađala u Subotici na odjelu za jazz i klasični klavir, gdje je osvojila brojne nagrade na natjecanjima iz područja klasičnog klavira. 2021. godine upisuje magisterij na Hochschule für Musik und Tanz u Kölnu, a tijekom studija je sudjelovala u projektu Shared Planet 9 u ulozi skladateljice, dirigentice i pijanistice. 2024. godine projekt je rezultirao snimanjem albuma na Jazz Institute Berlin.

Rok Zalokar (pijanist, skladatelj i producent) dio je ljubljanske alt-jazz scene. Vodi svoj spiritualni jazz kolektiv Zhlehtet i ima poseban zvuk kao solo izvođač na klaviru, elektronici i orguljama. Od 2013. objavio je već 15 albuma kao voditelj ili suvoditelj bendova za ugledne izdavačke kuće ZARŠ, Celinka, RTV ZKP, Kamizdat i NatureSceneRecords.

Viktor Tumbas je 2018. godine završio srednju glazbenu školu, gdje je pohađao vokalno-instrumentalni odjel, smjer violončelo, a zatim je iste godine upisao Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu. Tijekom prijediplomskog studija osniva svoj originalni sastav Viktor Tumbas kvintet. Bend je nastupao na raznim glazbenim događanjima i festivalima u Srbiji, kao što su Beogradski jazz festival, Novosadski jazz festival, ciklus koncerata Jazz for Jazz, Musicology Sessions, Green Town Jazz festival i Youth jazz and rock festival.

Ulaz na jazz koncerte besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja festivala, od 29. do 31. kolovoza, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi s Lapadske obale 7 (autobusna stanica ispred Ekonomskog fakulteta), a s Lopuda ispred hotela Lafodia.

Pročitajte još

UŽIVAO U KONCERTU Glumac Rodrigo de la Serna nije propustio zatvaranje 75. Igara

Dulist

BRAVO, BRAVO Župske mažoretke Lara i Katarina europske prvakinje, Lani bronca!

Dulist

[VIDEO/FOTO] Orlando odlazi Zrinki Cvitešić, Papandopulo kvartetu i Simfonijskom orkestru HRT-a

Dulist