Aktualno

PONOVNO SE ODRŽAVA ‘NOĆ STAROG OREBIĆA’ Večeras humanitarna priredba Lige protiv raka

noc starog orebica 2018 0000

Nakon tri godine, udruga Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet ponovno organizira humanitarnu ‘Noć starog Orebića’, koja će se održati danas, a Niko Violić pozvao je na promenadu u 19 i 30.

Rekonstruirat će se važan događaj kojim je zabilježen vrhunac trgovinske moći i brodovlasničke slave, Pelješkog Pomorskog Društva Orebić, a koji se je zbio 10. svibnja 1875. U Orebić je tada stigao Austro-Ugarski vladar car Frantz Joseph I, carica Sisi i brojana obitelj te uglednici Bečkog dvora, kako bi otvorili novo Brodogradilište u vlasništvu bogatih Orebićkih pomorskih i trgovačkih obitelji.

– Noć u kojoj želimo bar na kratko vratiti Orebić u vrijeme slavne pomorske prošlosti kada je bio na vrhuncu, ne samo po broju jedrenjaka i kapetana nego i po bogatstvu življenja njegovih stanovnika. Noć, u kojoj bi željeli da svi vi, posebno naši gosti osjetite bar na trenutak taj život koji se odvijao u bogatim kapetanskim kućama i na njegovoj promenadi uz obalu.

To je noć svih pomoraca koji su pronosili slavu pomoraca ovog kraja po svim morima svijeta i zauvijek upisali u svjetsku pomorsku memoriju svoj Orebić.

Izlaskom tu večer sa obitelji na promenadu dajete puno za svoj Orebić i za svoju Ligu protiv raka. Posebno pozivamo pomorce da dođu u uniformama ako ih imaju ili u bijelo-plavim kombinacijama kao i sve građane Orebića da pokažu bar na trenutak svoj djelić bogate povijesti.

Ja sanjam Orebić sa prekrasnim spomenikom kapetanu na početku mula, kapetanu koji gleda u Pelješki kanal( našem Grguru Ninskom), promenadi i rivi u bijelom kamenu i sa zvijezdama kapetana koji su zadužili Orebić (…) Snove nam nitko ne može oduzeti a mogu se lako ostvariti ako to želimo – napisao je, među ostalim, Niko Violić u Facebook grupi Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet.

Osim poziva na promenadu danas u 19 i 30 u objavi je naveo da će se svečani mimohod održati od 20 sati, od rive do Trga Mimbelli.

Cilj ove humanitarne priredbe je pomoć oko kupnje dva važna medicinska uređaja za Zdravstvene ustanove kako bi se spriječio nagli razvoj malignih bolesti koje su zadnjih godina u velikom porastu na području Korčule, Pelješca, Lastova i Mljeta.

Foto: Noć starog Orebića 2018./Arhiva

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist