Aktualno

PONOVNO PAO SUSTAV ZA LIJEKOVE I UPUTNICE Beroš spominjao penalizacije još lani

cezih pao

Ponovno je pao Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), javlja Index.

Riječ je o sustavu za lijekove i uputnice, koji gotovo više vremena ne radi nego što radi. Posljednji put je pao 2. kolovoza, a prije toga 30. srpnja. Od 26. srpnja do 29. srpnja bio je nedostupan zbog radova na migraciji sustava te su se uputnice i recepti izdavali na papiru kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima.

“Moguće su poteškoće, radi se na optimizaciji”

– Točno je da trenutno postoje problemi s korištenjem funkcionalnosti e-uputnica i e-recepata u dijelu sustava, međutim nije riječ o padu kompletnog sustava CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), nego o otežanom radu navedenih funkcionalnosti. Radi se na otklanjanju problema te se normalizacija rada očekuje tijekom dana.

Kao što je poznato od petka 26.7.2024. do ponedjeljka 29.7.2024. trajali su opsežni radovi na modernizaciji sustava CEZIH Zbog optimizacije sustava na novoj platformi koja je trenutno u tijeku te činjenici da se radi o iznimno kompleksnom sustavu, moguće su određene poteškoće u radu dijela sustava dok se radi na optimizaciji koja je pri kraju.

Molimo korisnike sustava CEZIH da prijeđu na način rada koji se koristi u ovakvim okolnostima (rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima.

Ispričavamo svim korisnicima sustava, kao i osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na povremenim poteškoćama. HZZO je operator središnjeg dijela sustava CEZIH, te nije nadležan za njegovo održavanje – poručili su iz HZZO-a.

Beroš govorio o mogućim penalizacijama

Ministar zdravstva Vili Beroš još je lani priznao kako postoje problemi u funkcioniranju sustava.

– U ugovoru stoji da se različite stvari moraju rješavati u okviru različitog vremenskog perioda. Prema tome, možete biti sigurni, ako ugovorna klauzula i kriteriji govore da se nešto mora penalizirati, da će stručne službe koje detektiraju i zadužene su za sagledavanje takvih aktivnosti penalizirati ako je potrebno – izjavio je u listopadu prošle godine.

Požalio se kako CEZIH kao najznačajniji i najkompleksniji dio hrvatskog informatičkog sustava radi na staroj infrastrukturi u zgradi HZZO-a koja nema ni pravi “backup” podataka te da je to sada zastarjela tehnologija.

Pročitajte još

Prekid A1 usluga zbog radova na hidrotehničkom tunelu ispod Srđa

Dulist

Novi toplinski val trajati će do kraja idućeg tjedna

Dulist

TRAGIČNA NESREĆA NA JADROLINIJINOM TRAJEKTU Tri člana posade preminula, jedan teško ozlijeđen

Dulist