Aktualno

“Ponosan sam što sam bio na ovom ratištu”

dan pobjede062

Trodnevni program pod nazivom "Dani pobjede – 20. obljetnica oslobođenja hrvatskog juga" kojim će se obilježiti 20 godina od oslobađanja dubrovačkog područja, započeo je u 11 sati u tvrđavi Imperijal.

Nakon jutarnje svečanosti otvaranja, program je nastavljen svečanim skupom u samostanu sv. Klare, na kojemu su sudjelovali brojni uzvanici.
Tom prigodom, zapovjednik 163. Brigade, Veselko Gabričević,dao je izjave o ratu, oslobođenju Dubrovnika i skupu samome.

 – Kad sam došao gore na Srđ, nakon dvadeset godina, preplavile su me emocije. Izuzetno sam ponosan na to ratno vrijeme koje sam proveo ovdje u Dubrovniku, to je bilo teško, no isto tako nezaboravno vrijeme. Lijepo jer smo znali zašto se borimo, bili smo svjesni kako stvaramo Hrvatsku, kako ćemo stvoriti nešto bolje za one koji dolaze iza nas.

Prisjetivši se početaka u Dubrovniku, nadodao je: – Slučajem sam došao do mjesta zapovjednika 163. brigade u Dubrovniku, te smatram kako se tad moj mladenački san ostvario. Kada sam bio gimnazijalac u Sinju u gimnaziji Dinka Šimunovića, moj maturalni rad bio je Dubrovnik i Dubrovačka Republika. Već tada osjećao sam nešto prema Dubrovniku, te me sudbina i dovela do njega. Zaista sam ponosan što sam bio ovdje, na ovom ratištu. Bio sam zapovjednik na nekoliko ratišta, ali ovo ovdje je za mene zaista posebno, osobno mi je priraslo srcu.

Na pitanje o stručnom skupu, general je naglasio kako su „Dani sjećanja – 20. obljetnica oslobođenja hrvatskog juga“ dokaz kako je Dubrovnik ostao svoj i obranjen. – Ja se nadam da će ovo potaknuti neke mlade ljude da će budući naraštaji ići gore na Srđ, jer će gore imati što vidjeti, a i moći će na ovom skupu i čuti nešto od nas starijih koji smo bili tamo na licu mjesta. – naglasio je Gabričević.

Nastavak „Dana pobjede“ je sutra, također stručnim skupom u samostanu sv. Klare, zatim slijedi podizanje zastave na tvrđavi Imperijal na Prevlaci, te je središnji dio programa u srijedu, 24. listopada kada će se održati svečani mimohod svečani mimohod sa zastavama postrojbi na Stradunu, te svečana akademija u Kazalištu Marina Držića.

Pročitajte još

‘KAPETANE, TRIBALI BI DOMA’ Milo Sršen nakon 45 godina odlazi u zasluženu mirovinu

Dulist

[VIDEO/FOTO] KONCERT UZ DAN POBJEDE Pogledajte tko je sve slušao sjajne izvedbe ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

[VIDEO] IZNAD KNINA Pogled iz kokpita aviona Rafale i Mig-21

Dulist