Aktualno

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

lapadska skola005

Gradski vijećnici će u ponedjeljak, 29. srpnja odlučiti hoće li Osnovna škola Lapad promijeniti ime. Naime, kako se ističe u materijalima dostavljenim vijećnicima, na kolegiju pročelnika Grada Dubrovnika koji se održao u lipnju ove godine iznesen je prijedlog da se Osnovna škola Lapad preimenuje u Osnovnu školu Iva Dulčića.
— Gospar lvo Dulčić poklonio je Osnovnoj školi Lapad poznati mozaik ‘Sunce – izvor znanja’ koji krasi hol škole i pred kojim su kao simbolom osnovnoškolskog obrazovanja odrasle generacije lapadskih učenika. Kroz ovaj velebni mozaik gospar ivo Dulčić ostao je trajno povezan sa školom Lapad, a Grad Dubrovnik mu kroz preimenovanje škole želi zahvaliti za izniman doprinos dubrovačkom slikarstvu i umjetnosti uopće – ističe se u obrazloženju prijedloga odluke. Ova dubrovačka osnovna škola utemeljena je školske godine 1944./45. kao četverogodišnja škola, a u osmogodišnju prerasta 1953. Do 2020. škola je u svom sastavu imala četverogodišnju područnu školu Montovjerna.

Inače, ova odluka se našla pred Gradskim vijećem unatoč činjenici kako se s tim ne slažu ni djelatnici škole, ali ni roditelji. Stoga je Gradski kotar Lapad pokrenuo online peticiju ‘Ne želim promjenu imena OŠ Lapad u OŠ Iva Dulčića?’ Želi se čuti stav Lapađana o ovoj temi.
Već je prikupljeno 112 potpisa, a u komentarima se, među ostalim, ističe kako je 95 posto roditelja učenika ove škole glasovalo protiv promjene imena škole. Ne zbog nepoštovanja prema umjetniku Dulčiću, ističe se dalje, nego zbog skupe i nepotrebne promjene naziva škole nakon više od 7 desetljeća djelovanja, osvajanja nagrada i promocije škole pod imenom LAPAD.

Pročitajte još

ŠEST SATI KASNIJE ‘Oliver’ uplovio u Velu Luku

Dulist

NOVI DETALJI S ‘OLIVERA’ Još pluta, na brodu 340 ljudi

Dulist

Trajekt ‘Oliver’ u kvaru, pluta u Korčulanskom kanalu

Dulist