Aktualno

POGLEDAJTE TRAILER ZA ‘DOSJE JARAK’ Evo kada počinje prikazivanje dokumentarca o najtežim zločinima u Hrvatskoj

Andrija Jarak i Dario Todorovic

‘Dosje Jarak’ s prikazivanjem na RTL-u kreće u četvrtak, 2. studenog od 22.30 sati.

Andrija Jarak donosi gledateljima maestralan televizijski proizvod – dokumentarni serijal o najtežim zločinima koje Hrvatska pamti. Autorski ga potpisuju Andrija Jarak i Dario Todorović. Andrija Jarak usto je i voditelj, a Todorović scenarist i redatelj dokumentarnog serijala true crime žanra koji baca novo svijetlo na zločine koji su se urezali duboko u kolektivnu svijest građana. ‘Dosje Jarak’ donosi četiri uratka, javlja RTL.

Prve dvije priče prate ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, a potom slijedi nastavak o ubojstvu Ivane Hodak te onaj o masakru kojeg je u Zagorju počinio general Korade. Prvi dio priče o ubojstvima Ive Pukanića i Nike Franjića gledatelji RTL-a mogu pogledati u četvrtak, 2. studenog od 22.30 sati.

Prekaljeni Andrija Jarak jedan je od najvećih hrvatskih reportera svih vremena, a o zločinima koje obrađuje, izvještavao je uživo. Olakšavajuća je to okolnost, kaže, ali i odgovornost.

– Rad na ‘Dosjeu Jarak’ bio je sve – najkompleksniji izazov s kojim se možete suočiti u ovom poslu. Ozbiljno novinarstvo, intrigantne teme, misterij stvarnih zločina. Olakšavajuća okolnost je to što sam u tim temama ‘doma’ i što sam sve do jednog slučaja pratio i izvještavao o njima s mjesta događaja, u realnom vremenu i trenutku. Imati priliku obraditi ih s vremenskim odmakom, vrhunskim sugovornicima, ovako dubinski daje osjećaj velikog zadovoljstva koje će, nadam se, imati i gledatelji kada nas budu pratili. Donosimo sve detalje zamršenih slagalica, a hoćemo li ih razmrsiti, saznat ćete uskoro – najavljuje Andrija Jarak dokumentarni serijal.

‘Dosje Jarak’ donosi gledateljima dokumentaristički pristup zločinima koji su potresli Hrvatsku, a snaga emotivnih ispovijesti sugovornika pogođenih tragedijama ono je na čemu je Jarak iznimno zahvalan.

– Zahvaljujem svima koji su pristali biti dio ovog serijala, nama i hrvatskom društvu važnom. Zaista hvala jer znam da nije lako. Hvala na iskrenosti, prije svega (…) Najteže je dobiti čovjeka da priča o svojoj tragediji koja mu je nepovratno uništila i promijenila život – rekao je.

Prva epizoda dokumentarnog serijala ‘Dosje Jarak’ obrađuje ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Prošlo je 15 godina od nezapamćenog smaknuća u centru Zagreba, a odgovore na brojna pitanja još uvijek čekaju i obitelji koje se nose s nenadoknadivim gubitkom.

– Odlučili smo se tim slučajem otvoriti ‘Dosje Jarak’ jer je značajna obljetnica u pitanju ove godine. I jer je kolega bio poznati novinar i utjecajni izdavač koji je ubijen u brutalnom terorističkom napadu u srcu metropole. Taj slučaj zaslužuje posebnu pozornost – priča Jarak o nezapamćenom slučaju.

Oko ‘Dosjea Jarak’ okupljeni su veliki profesionalci.

– Iskreno sam ponosan na cijelu ekipu. Dario Todorović i ja smo autori. Dario je i scenarist te redatelj. Marijana Čikić je vrijedna istraživačka novinarka, naša neumorna tragačica za informacijama. Lutvo Mekić direktor i doktor fotografije koja je, vjerujte, posebna. Rudolf Sačer je majstor tona, a sve je u jedinstvenu cjelinu složila montažerka Ivana Rogić. Hvala im – zaključio je Jarak o velikom projektu.

Posebnost ‘Dosjea Jarak’ Todorović vidi u činjenici da gledatelje kroz serijal vodi upravo Andrija Jarak, čovjek koji je o svim događajima iz dokumentarca izvještavao uživo – u vrijeme kada su se oni dogodili.

– Ovdje imamo čovjeka kojeg svi znaju i koji je autoritet kad je riječ o temama iz crne kronike. Odlučili smo da se u većini intervjua samo osjeti njegova prisutnost i da tek tu i tamo pustimo neko njegovo pitanje koje je ključno, ali da Andrija ostane nenametljiv i da fokus ostane na sugovornicima. S druge strane, na mjestima gdje je potrebno, on kao iskusni reporter koji se zna obraćati ljudima gledatelje uzima za ruku i vodi ih kroz zamršenije detalje slučaja – naveo je.

Andriju Jarka nijedna situacija ne može iznenaditi niti uzdrmati, pa Todorović pamti tek jedan trenutak koji mu je tijekom snimanja ostao urezan.

– Pamtim jedan detalj koji me iznenadio. U emotivnom intervjuu s čovjekom koji je izgubio dijete, ono najvrjednije na svijetu, vidio sam da je i Andriji Jarku krenula suza na oko. Reporter koji je uvijek profesionalan i staložen i u najstresnijim i najtežim situacijama, pokazao je kako nije od kamena. U mojim očima to je veliki plus. Jarak ima rijedak talent da gotovo iz prve snimi sve što treba. Ima karizmu pred kamerom i povjerenje kod ljudi. Nadopunjujemo se i kliknuli smo od prvog trenutka – naveo je Todorović.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist