Kultura

Pogledajte Šum mora u Prirodoslovnom muzeju

Izložba Šum mora

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvorena je izložba Zbirke mekušaca pod nazivom „Šum mora“.

Kako je istaknuto na otvaranju, zbirka mekušaca nastala je u devetnaestom stoljeću i jedna je od najstarijih zbirki Muzeja, dok najveće zasluge za njezino prikupljanje pripadaju osnivaču Muzeja Antunu Dropcu te fra. Ivanu Evanđelistu Kuzmiću, Baldu Kosiću i Spiridionu Brusini.

Na izložbi je predstavljeno 237 vrsta mekušaca (Mollusca) od čega 185 egzotičnih i 52 vrste iz Jadranskog mora. Autorica izložbe je Ana Kuzman, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a autorice likovnog postava su Ana Kuzman i akademska slikarica Maja Kovačević. Ovom izložbom prigodno je obilježena peta godišnjica od ponovnog otvaranja Muzeja.

Mekušci su, kako je istaknuto u katalogu koji prati izložbu, skupina koja obuhvaća izrazito raznolike jedinke fascinantnih boja i oblika koje nalazimo u svim vrstama staništa. Iako njihovo ime, Mollusca (lat. Moluscus-mekan) karaterizira mekano tijelo, jedna od glavnih odlika im je ljuštura koju izlučuju. Ljuštura puževa-kučica prislanjanem na uho odašilje zvuk valova. Iako taj zvuk proizvode zvučni valovi nastali strujanjem zraka koji se odbijaju od unutrašnje površine kućice, u njezinoj se nutrini skrivaju brojne priče morskih dubina. Stoga će i ova izložba sasvim sigurno biti zanimljiva našim najmlađim sugrađanima.

Na otvaranju je govorila autorica Ana Kuzman, dok je izložbu otvorila ravnateljica Jadranka Sulić Šprem.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist