Kultura

“Poezija je svrha, smisao, ljepota i istina”

matica krmpotic 04

“Vesnin povratak Gradu” naziv je književne večeri kojom je u petak navečer dubrovački ogranak Matice hrvatske, uz suorganizatora Hrvatsko indijsko društvo prijateljstva, odala posebnu čast hrvatskoj pjesnikinji i književnici Vesni Krmpotić povodom njenog 80. rođendana.

– Vesna Krmpotić je pjesnikinja koja je otvorila mnoga nova vrata, slijedila svoju stazu neobično i drugačije i uvijek bila vlastita i svoja u traženju i otkrivanju. Premda Dubrovkinja, čini mi se da ništa od te patine nije koristila, već je iz sebe i trajnog dijaloga s nečim što nas nadvisuje i nadmašuje vadila tu zlatnu rudaču – rekao je o Vesni Krmpotić akademik Tonko Maroević.

– Krmpotić je stvorila univerzum bez presedana – naglasio je Maroević, dodavši kako ne zna postoji li živa osoba koja je pročitala sva djela Vesne Krmpotić.

– Njezini stihovi nastali su autentičnom snagom nadahnuća. Dio stihova je ispisan doista pod diktatom nečega što se ne da do kraja kanalizirati i kontrolirati. Pisani su kao sveta knjiga, sveti tekst koji nas povezuje s višim – istaknuo je Maroević.

Akademik Paljetak vodio je dinamičan i zanimljiv razgovor sa slavljenicom. U tom “dvogovoru” Krmpotić je nastojala dati odgovore ne samo na Paljetkova pitanja, već i sva ona druga koja su se nametala kroz čitanje njenih stihova. Posebno je govorila o poeziji i njenom značaju.

– Za pisca je bitno da se prepusti onome što počne teći kroz njega i da to zapiše. Ja sam se tako osjećala od početka i to traje do danas. Tajna je umjetnosti prepustiti se neprekidnoj inspiraciji oko nas i da u sebi osjetimo tu inspiraciju, da mi budemo olovka koja će uživati u tome što piše. Tako su nastale i moje knjige – rekla je Krmpotić.

– Poezija je stav koji nadvisuje filozofiju jer uvijek ide u vis i ne može se zaustaviti. Nije kraj ako napišeš lijepu pjesmu. Nekad sam mislila kako nikad neću moći reći ono sve najistinitije i uvijek poslije napisane pjesme poželjela sam napisati novu. To je neprekidni zov u visinu, stanje duha, punina. Poezija je svrha, smisao, ljepota, istina, sve u jednom – zaključila je Krmpotić.

Ovu posebnu književnu večer svojim nastupom obogatili su dramska umjetnica Mirej Stanić i glazbeni umjetnik Maroje Brčić.

Pročitajte još

Renomirani francuski pijanist Aimard nastupit će u Dvoru!

Dulist

SLAVEN TOLJ U KARLOVCU: ‘Druže Tito, mi ti se kunemo!’

Dulist

SLANO Otvara se izložba ‘U primorskom portretu’

Dulist