Crna kronika

PODIGNUTA OPTUŽNICA Ukrajinka namjerno prouzročila stečaj, ‘priskrbila’ s partnerom veliki novac

sud105

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv prvookrivljene državljanke Republike Ukrajine (1983.) i drugookrivljenog državljanina Republike Srbije.

Protiv prvookrivljenice je podignuta optužnica zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u stjecaju s kaznenim djelom prouzročenje stečaja, a protiv drugookrivljenika zbog počinjenih kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u stjecaju s kaznenim djelom pomaganja u kaznenom djelu prouzročenja stečaja, navodi se u priopćenju DORH-a.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su postupali u dogovoru, odnosno da je prvookrivljenica kao direktorica jednog trgovačkog društva, registriranog na području Dubrovačko-neretvanske županije, postupala protivno interesima društva i obvezi vođenja poslovanja društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika.

Tereti ju se da je postupala s ciljem da drugookrivljeniku priskrbi nepripadnu korist u značajnom iznosu na štetu trgovačkog društva kojeg zastupa, ujedno i u cilju da imovinu trgovačkog društva u pretežitom i esencijalnom dijelu; putem kojeg se odvijalo poslovanje; izmjesti iz trgovačkog društva, na štetu buduće stečajne mase, zbog izvjesne nesposobnosti za plaćanje i stečaja, i na štetu vjerovnika trgovačkog društva.

Okrivljenicu se tereti da je sklopila ugovor o prijenosu poslovnih udjela u drugom trgovačkom društvu i prenijela isto imovinsko pravo na drugookrivljenika, koji joj je svjesno pomagao u činjenju kaznenih djela, pa je iz ugovora o prijenosu poslovnih udjela drugookrivljenik stekao nepripadnu korist u iznosu od 7.959.719,83 kune, u razlici nominalne vrijednosti poslovnih udjela i ugovorom preuzete obveze otplate zajmova. Pretežna imovina društva je, u nominalnoj vrijednosti od 25.970.000,00 kuna, tako prenesena na drugog, na štetu buduće stečajne mase trgovačkog društva nad kojim je, uslijed tih radnji prvookrivljenice uz pomoć drugookrivljenika prouzročena nesposobnost za plaćanje u trgovačkom društvu i nad njim je 19. svibnja 2020. nadležni trgovački sud otvorio stečaj.

Pročitajte još

Brzom intervencijom ugašen požar uz magistralu kraj skretanja za Bosanku

Dulist

Požar na Pelješcu pod nadzorom, vatrogasci rade na sanaciji

Dulist

DORH ponovno uložio žalbu i traži produljenje istražnog zatvora za Albanku Ymeri

Dulist