Dojurio je iz Poreča na dubrovački Good Food festival, gdje večeras kuha u Villi Čingriji. A prije toga, jedan od ponajboljih domaćih chefova, ali i najbolji promotor hrvatske gastronomije David Skoko, uspio je naći vremena za sjesti na kauč studija podcasta S Barbarom.
Oduševljen je Čingrijom, otvoreno će Skoko, svim tim mladim ljudima koji uče i stvaraju jednu novu dimenziju dubrovačke gastronomije. Nije to njegov prvi susret s ovim starim zdanjem i mladim snagama. Već ranije im je mentorirao i opet priznaje, zna ponekad biti prilično strog. Boje ga se, ali ga i poštuju, a zna biti ‘zeznut’ pogotovo kad ga ne prate. U Dubrovniku i to baš u Čingriji je snimio i jednu od epizoda njegovog novog serijala, kojeg je ekskluzivno i najavio. ‘Mjesto za mene’, zove se njegov novi gastro putopis.
– Opet putujem Hrvatskom i posjetio sam sve krajeve u osam epizoda. Posjećujem zanimljive ljude koji imaju malo drugačiji pristup turizmu, van sunca i mora. U jednoj epizodi posjetili smo i Dubrovnik. Učio sam roniti, kuhao sam s klincima u Čingriji za jednu gala večeru. Bilo je bomba – rekao je Skoko
Skokova filozofija je jednostavna i temelji se na domaćim namirnicama i plavoj ribi, a ono što intenzivno promiče je i invazivna vrsta – plavi rak. I u nas je plavog raka sve više. Nastanio se i u Malostonskom zaljevu, a ono što chefa Davida Skoka muči je što nije dobro izreguliran njegov izlov.
Jako puno toga je zapravo preregulirano, ističe, pa tako njegov tata – ribar, mora gotovo s laptopom u ribolov. S druge strane domaće je hrane sve manje. Mladi ljudi uopće više ne jedu domaću hranu, ona se sve manje proizvodi i sve su to opasnosti koje ističe Skoko kao problem Hrvatske.
Glavna urednica i voditeljica Barbara Đurasović je sa Skokom analizirala dubrovačku gastro scenu. Po njemu je jedan restoran vrijedan spomena, a ima ih još svega nekoliko dobrih. Govori i o problemima u njegovoj Istri, ali i o fine diningu, koji je prema njegovom mišljenju u svijetu u silaznoj putanji, dok se u nas još mnogi restorani svoju gastro priču isključivo vode u tom smjeru.
Koji je dubrovački restoran izdvojio kao najbolji, jesu li cijene u restoranima previše skupe, kako bi se mogla riješiti sveprisutna birokracija, zašto ga ne zanima Michelinova zvjezidca i što je sve promijenio u životu i što je shvatio otkako je prije devet godina zbog srčanih problema zaustavio sve poslove na šest mjeseci, ali i gdje će uživati nekoliko sljedećih dana nakon što skuha večeru na Good Food festivalu – sve to doznajte u novoj epizodi podcasta DuLista.
Podcast S Barbarom dostupan je na portalu dulist.hr i našem YouTube kanalu, a kratke isječke možete pogledati i na Instagramu, Facebooku i TikToku.