Grad

PODACI GRADA Evo koliko smeća s kruzera završi na Grabovici

KRUZER

Iz Gradske uprave uputili su priopćenje vezane za temu zbrinjavanja otpada Luke Dubrovnik koje je proteklih dana izazvalo polemiku među pojedinim političkim strankama. Njihovo priopćenje prensimo u cijelosti.

-S obzirom da posljednjih dana pojedine političke organizacije zlonamjernim i neistinitim konstrukcijama žele obmanuti naše sugrađane, ovim putem dostavljamo konkretne podatke o količinama prikupljenog otpada različitih gospodarskih subjekata koji posluju na području Grada Dubrovnika, a sve kako bi se isti mogli usporediti s količinama otpada koje Čistoći Dubrovnik na zbrinjavanje preda Luka Dubrovnik, a koji nastaje prikupljanjem komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima.

Ističemo da je Grad Dubrovnik turistička destinacija i kao takva, osim otpada svojih stanovnika, bilježi i razne količine otpada koji proizvode svi oni koji posjećuju naš Grad, a koje gospodarski subjekti sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom predaju Čistoći Dubrovnik kao ovlaštenom davatelju usluga.

Isto tako je vrlo bitno za napomenuti kako svake godine gospodarski subjekti u sve većem obimu razvrstavaju otpad i isti šalju na daljnju oporabu, pa tako i Luka Dubrovnik, te se taj otpad ne odlaže na Grabovicu.

Podaci navedeni u tabeli činjenično pokazuju da je Luka Dubrovnik u 2017. godini Čistoći Dubrovnik predala 2.108.000,00 litara miješanog komunalnog prikupljenog s kruzera, odnosno 2.398.000,00 litara u 2018., dok je do 31. listopada tekuće godine predano 2.196.000,00 litara. Za razliku od Luke Dubrovnik koja je obavljanjem svoje gospodarske djelatnosti u promatranom trogodišnjem razdoblju prikupila i predala 6.702.000,00 litara miješanog komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima, Zračna luka Dubrovnik, usporedbe radi, u istom razdoblju Čistoći na zbrinjavanje predala je 13.193.260,00 litara, dok su hotelske kuće prikupile i predale 16.158.115,00, odnosno 17.599.766,70 litara otpada.

cistoca luka dubrovnik podaciUspoređujući količinu predanog miješanog komunalnog otpada u tablici navedena četiri velika gospodarska subjekta jasno je kako udio otpada s kruzera koji je u posljednje tri godine predala Luka Dubrovnik čini tek 12,4 posto od ukupno predanog otpada od strane četiri velika subjekta – Zračne luke Dubrovnik i dvije hotelske kuće.

Stoga je u istinu nevjerojatna potreba određenih političkih stranaka koji netočnim, neprovjerenim i lažnim informacijama žele uvjeriti naše sugrađane u nešto što nije istina.

Zaključno, treba napomenuti kako je nakon više od 15 godina pokrenuta sanacija odlagališta otpada Grabovica. Radovi na odlagalištu napreduju utvrđenom dinamikom i uvjereni smo kako će vrlo skoro doći do zatvaranja Grabovice – stoji u priopćenju Gradske uprave.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist