Aktualno

Počinje cijepljenje protiv gripe

cijepljenje3

Iako trenutno u Europi nema izvještaja o epidemiji gripe, koja je javlja tek sporadično, od srijede, 14. studenog kreće cijepljenje protiv gripe.

Kako javljaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na temelju kretanja gripe na južnoj hemisferi, očekuje se da u sezoni gripe kod nas budu u cirkulaciji virusi protiv kojih cjepivo štiti. 
Sastav cjepiva, izmijenjen u odnosu na prošlogodišnji, je slijedeći: A/California/7/2009 (H1N1)-like virus; A/Victoria/361/2011 (H3N2)-like virus; B/Wisconsin/1/2010-like virus.

Cijepljenje je preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, sve osobe koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene,  metaboličke…), neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti te za sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe.

Naravno, preporuka se odnosi i na zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima. Za spomenute kategorije stanovnika cijepljenje besplatno, dok će ostali morati platiti 50 kuna.

Pročitajte još

ZDRAVKO MAMIĆ I EUROPSKI SUD Evo kada će objaviti dugo iščekivanu presudu

Dulist

SRAMOTNO! Gliser tonuo kraj Kalamote, skiperu nitko nije priskočio u pomoć, a sve su gledali i snimali!

Dulist

EPIDEMIOLOGINJA LJILJANA BETICA RADIĆ Ljetne viroze i ostale zarazne bolesti – prevencija i liječenje

Ivana Mijić Vulinović