Kultura

Počeo festival Dubrovnik u pozno ljeto

dso knezev380

Počeo je festival Dubrovnik u pozno ljeto kojeg organizira Dubrovački simfonijski orkestar i to večeras koncertom u Kneževu dvoru kojim se obilježava 60 godina od nastupa prvog austrijskog dirigenta s DSO-om.

DSO-om je ravnao austrijski dirigent Christoph Campestrini dok je solist bio američki pijanist James Dick. Na repertoaru su bila djela L. van Beethovena Koncert za klavir i orkestar br. 5 u Es-duru, op. 73 i W.A. Mozarta Simfonija br. 39 u Es-duru.

Cilj ovog festivala koji se održava do  20. rujna je ponuditi građanima i gostima Dubrovnika kvalitetna glazbena događanja i nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara.

Na programu će biti 13 koncerata klasične glazbe koji će se održavati u Kneževom dvoru, a s DSO-om nastupaju međunarodno priznati i nagrađivani hrvatski i gostujući dirigenti i solisti na osam koncerata. Umjetnici će izvedbom poznatih djela, ali i djela hrvatskih skladatelja ponuditi vrhunski doživljaj glazbe, ali i pridonijet promociji Dubrovnika kao međunarodne destinacije kulturnog turizma.
 

O večerašnjim izvođačima:
 
Christoph Campestrini (Austrija) stekao je svoje glazbeno obrazovanje u SAD-u gdje je studirao na Juilliard School u New Yorku, a na prestižnom sveučilištu Yale radio je s umjetnicima kao što su Wolfgang Sawallisch, Lorin Maazel i Kurt Sanderling. Studirao je i filozofiju i jezike na Sveučilištu Columbia.
Dirigirao je s više od 100 orkestara na svih 5 kontinenata među kojima su Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar moskovskog Radija, Njemački simfonijski orkestar Berlin, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Cologne Radio Symphony Orchestra, Mozarteum Orchestra Salzburg, Vienna Radio Symphony Orchestra, Orkestar Metropolitan iz Lisabona, Nacionalni simfonijski orkestar Meksika, Izraelska Sinfonietta i mnogi drugi. Surađivao je sa solistima kao što su Lang Lang, Gidon Kremer, Julian Rachlin, Rudolf Buchbinder, Alisa Veilerstein i Julia Fischer. Operama je dirigirao u Aalto Musiktheater Essen, Deutsche Oper am Rhein u Düsseldorfu, HNK Zagreb, Nacionalnom umjetničkom centru Ottawa, Minnesota Opera i više puta u Japanu u Sakai City Oper u Osaki.
U posljednje vrijeme redovito nastupa u Sjevernoj Americi s orkestrima kao što su The Philadelphia Orchestra, Houston Symphony, Chicago Symphony Orchestra, Milwaukee Symphony Orchestra i brojni drugi. Campestrini je radio u Aziji s Nacionalnim simfonijskim orkestrom iz Tajvana, The Seoul Philharmonic Orchestra i Korejskim simfonijskim orkestrom RTV. U Europi je nedavno dirigirao novogodišnjim koncertom u Teatro Regio u Torinu (Italija), nastupio je na Koruškom ljetnom festivalu (Austrija), dirigirao Kraljevskim simfonijskim orkestrom iz Sevilje (Španjolska), a na turneji u Francuskoj nasupio je s Wiener Concertverein. S vodećim belgijskim orkestrom, Orchestre de Liège Philharmonique Royal nastupao je u Liegeu i Bruxellesu, a na uspješnoj turneji nastupio je u poznatoj Zlatnoj dvorani Musikverein u Beču.
Christoph Campestrini također ima i diplomu skladatelja, a skladao je cikluse pjesama, komornu i simfonijsku glazbu.

James Dick (SAD) jedan je poznatih i priznatih pijanista svoje generacije. Dickovi rani uspjesi kao prvonagrađenog na međunarodnim natjecanjima Čajkovski, Busoni i Leventritt bili su samo uvod u eminentnu karijeru ovjenčanu hvaljenim recitalima i koncertnim nastupima u najznačajnijim svjetskim koncertnim dvoranama, uključujući njujorški Carnegie Hall, Alice Tully Hall, Gradsku vijećnicu, London Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall i Purcell Room, Le Théâtre du Châtelet i Salle Gaveau u Parizu, Kennedy Center i Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Washingtonu DC. Dick je nastupao s Chicago Symphony Orchestra, Philadelphia Orchestra, Nacionalnim simfonijskim orkestrom i mnogim drugim velikim orkestrima te s dirigentima kao što su Eugene Ormandy, John Barbirolli, James Levine, Lorin Maazel, Eiji Oue, Robert Spano, Christopher Hogwood, Stefan Sanderling, James de Preist, Pascal Verrot, JoAnn Faletta, Peter Bay, Andrey Boreyko, Charles Olivieri-Munroe, Heiichiro Ohyama, LAN Shui, Lawrence Foster, Sergiu Commissiona, Alain Lombard, Jerzy Semkov. U komornoj glazbi bio je gostujući solist s Cleveland, Tokio, Parisii, Ravel, Debussy, Eusia i Cassatt kvartetima i Dorian i Moragues puhačkim kvintetima. Također je nastupao s umjetnicima kao što su Erick Friedman, Yo-Yo Ma, Regis Pasquier, Young UCK Kim, Raphael Hillyer, Rostislav Dubinsky, Martin Lovett, Guy Deplus, Håkan Rosengren i Carol Wincenc. Izuzetno je aktivan u Engleskoj gdje je studirao sa Sir Cliffordom Curzonom te je izabran za počasnog suradnika londonske Kraljevske glazbene akademije. Godine 1994. imao je čast biti imenovan Chevalier des Arts et des Lettres od francuskog ministra kulture. Dick je 2003. proglašen glazbenikom godine države Texas. James Dick predan je glazbenom obrazovanju. Godine 1971. osnovao je međunarodni festival – Institut na Okruglom vrhu (Round Top). Ovaj obrazovni projekt, jedan od najuglednijih u Sjedinjenim Američkim Državama, podržava mlade umjetnike u potrazi za usavršavanjem u solističkoj i komornoj glazbi te orkestralnom repertoaru

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

OTVARANJE IZLOŽBE I DONACIJA Poznati sarajevski umjetnik u Flori

Dulist

[FOTO] ‘Hekuba’ oduševila brojnu publiku na Lovrijencu

Dulist