Aktualno

Počelo osmo izdanje ‘Stajuna od lumblije’ u Veloj Luci

Program manifestacije Stajun od lumblije 2024

Stiže nam 8. izdanje „Stajuna od lumblije“, manifestacije koja se u Veloj Luci organizira s ciljem promocije i njegovanja tradicije izrade posebne slatke delicije – lumblije. Ova svisvetska autohtona slastica simbol je veloluške gastronomije, a upravo zbog svoje posebnosti od 2022. godine nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na EU razini. Organizatori manifestacije Općina Vela Luka, Turistička zajednica i Udruga maslinara Vele Luke i ove godine pripremili su raznolik program u koji su uključeni svi naraštaji mještana.

Manifestacija se otvara 18. listopada radionicom izrade lumblije pod vodstvom Radenke Barčot u sklopu koje će se učenici smjera slastičar i kuhar Srednje škole Vela Luka moći okušati u izradi ove jesenske delicije koja na zapadnom dijelu otoka Korčule ima stoljetnu tradiciju. U ponedjeljak, 21. listopada predstavljat će se knjige „Slatka Korčula“ i „Slatka Hrvatska“ autorice Franice Tasovac i to uz degustaciju slastica koje će pripremati učenici Srednje škole Vela Luka. Učenici Osnovne škole će u sklopu svoje Učeničke zadruge „Meja“ također iskusiti vlastite kulinarske vještine i uz pratnju nastavnika peći lumblije. Kako bi i najmlađe upoznali s njihovom gastro baštinom, radionica će se održati i u dječjem vrtiću „Radost“ u srijedu, 23. listopada pa će tako i predškolci ispeći svoje prve lumblije. Isti dan će djeca svih uzrasta moći sudjelovati na likovnoj radonici naziva „Lumblija kroz oči djeteta“ Narodne knjižnice „Šime Vučetić“. Taj dan zabaviti će se i odrasli: Luško-kulinarski kviz uz bogate nagrade će se održati u Caffe baru „Bobovišće“.

U četvrtak, 24. listopada, Kruno Filipović će podijeliti svoje kulinarsko znanje s temom „Varenik u kuhinji – recepti i kako ih sljubiti s vinima“. Događanja u Dječjem vrtiću „Radost“ završavaju 25. listopada kada se održava “Lumbiljada“ – degustacija lumblije uz završnu svečanost.

Centralni odgađaj manifestacije natjecanje za „Zlatnu lumbliju“ 2024. održati će se istog dana u popodnevnim satima na terasi hotela „Korkyra“. Kao i ranijih godina, posjetitelji će moći razgledati izložbu i degustirati lumblije, a stručni žiri će procijeniti čija lumbija se ove godine „pozlatila“. Titula „Zlatne lumblije“ laskala bi svakoj domaćici i domaćinu, stoga nemojte dvojiti već se prijavite i saznajte je li upravo vaša ona najbolja.

Manifestaciju zatvaramo “Slatkim festivalom” u organizaciji Srednje škole Vela Luka 30. listopada u kućici u „Žardinu“ u sklopu kojeg će se održati natjecanje u izradi pršurata, još jedne tradicionalne i nezaobilazne slastice.

Banner 300x250 DU 1

Običaj zvan „Kolinde“ u Veloj Luci njeguje se od davnina, ranije su stari Velolučani blagdan Svi sveti nazivali „Prvi Božić“ kada bi djeca obilazila kumove i rodbinu, čestitajući i darivajući ih lumblijom, ali i bademima, suhim smokvama, grožđem. Miris lumblije u ovo doba godine uvijek budi i sjećanja na se one koji više nisu s nama.

Ako među Vama ima onih koji se nisu ranije susreli s ovom slasticom, a zaintrigirali smo Vas i želite se okušati u izradi, otkrivamo Vam i recept. Stoga pripremite sastojke, zamijesite lumbliju i uživajte njenim čarobnim mirisima.

Program manifestacije Stajun od lumblije 2024 1s

Pročitajte još

BAČIĆ PREDSTAVIO STAMBENU POLITIKU Ovo su Vladini odgovori na iznimno visoke cijene stanova u Hrvatskoj

Dulist

U Dubrovniku održan međunarodni skup u spomen na profesora Marka Petraka

Dulist

USPROTIVIO SE I AIRBNB Smanjite suglasnost suvlasnika sa 80 na 51 posto!

Dulist