Grad

Počeli radovi na sanaciji skalina od Jezuita, prva cjelovita obnova nakon izgradnje

radovi skalini jezuiti

Uz početak cjelovite sanacije skalina od Jezuita, radove su obišli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, njegova zamjenica Jelka Tepšić, pročelnica za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove i predsjednica Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika Marijeta Hladilo te Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda. Nastavak je to ulaganja koje ova gradska uprava sustavno provodi na prostoru povijesne jezgre, a ujedno se radi o prvoj sveobuhvatnoj obnovi ovog urbanistički važnog prostora iz 18. stoljeća.

Obnova skalina ukupne površine 197.25 metara kvadratnih u ulici Uz Jezuite dio je Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2024. godinu Zavoda za obnovu, a sredstva su osigurana u ovogodišnjem Proračunu Grada Dubrovnika. Radovi sanacije obuhvatit će pripremne, građevinske i konzervatorsko-restauratorske radove na čitavoj površini skalina – od samog podnožja do Boškovićeve poljane.

– Odlučili smo se na jednu kompletnu sanaciju i uređenje skalina kako idućih 50 godina ovdje ne bi trebalo biti intervencija. Znamo što skalini od Jezuita znače ne samo za naš grad nego i za brojne vizure koje posjetitelji šalju u svijet. Nisu posljednjih godina bili adekvatan reprezent onoga što bi zapravo trebali biti – rekao je gradonačelnik Franković te dodao kao je u dijalogu s Ministarstvom kulture i medija te s Konzervatorskim odjelom pronađeno kompromisno rješenje za uređenje Poljane Ruđera Boškovića jer, istaknuo je, konzervatori ne dopuštaju popločenje Poljane.

Ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić naglasila je kako se svi radovi na ovom urbanistički važnom dijelu grada izvode pod budnim okom konzervatorske službe. Pojasnila je kako su određeni skalini pod utjecanjem ispiranja ulegnuti te je potrebno obnoviti nosivi sloj, dok se ostali radovi odnose na restauratorske radove.

Ugovor o izvođenju radova sklopljen je sa tvrtkom Projekt 22 iz Dubrovnika, a nad radovima se provodi stručni i konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Voditelj radova je Marko Mostahinić, a restauratorski tim predvode Tjaša Kolačko, konzervatorica-restauratorica za kamen i Mihovil Šuljak, kamenoklesar. Stručni nadzor nad izvođenjem radova provoditi će Ivo Matković, a nadležna konzervatorica ispred Konzervatorskog odjela u Dubrovniku je Sanja Radović.

Banner 300x250 DU 1

Vrijednost ugovora sklopljenog s izvođačem je 262.735,00 eura s PDV-om dok ukupna vrijednost s nadzorom iznosi 290 tisuća eura.

Ugovorom je definiran rok za izvođenje radova od četiri mjeseca, a kako bi se radovi odvijali neometano i u skladu s ugovorenim rokom čitava površina skalina je ograđena.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

Dulist

UTRKA S POGLEDOM Dubrovnik Spartan Trail spojio sport, prirodu i kulturu

Dulist