Grad

Počela obnova Spomen sobe poginulih branitelja u Sponzi

spomen soba u sponzi
Postojeće stanje Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja

Počela je obnova Spomen sobe poginulih branitelja u Sponzi.

-Poštovani sugrađani, dragi gosti i posjetitelji, te cijenjene i poštovane obitelji poginulih branitelja, obavještavamo Vas da su radovi na obnovi Sobe branitelja, smještene u prostoru Državnog arhiva u Dubrovniku, u palači Sponza započeli. Radovima rukovodi Grad Dubrovnik – napisali su iz Državnog arhiva u Dubrovniku na svojim društvenim mrežama. Radovi bi, prema najavi, trebali biti završeni do 15. siječnja 2024. godine.

Spomen soba dubrovačkih branitelja u Sponzi uređuje se prema projektu autorice Nikoline Jelavić Mitrović.

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati 195 poginulih dubrovačkih branitelja, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stjenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće, projicirat će 195 svjećica koje gore za poginule, objavili su iz Grada Dubrovnika u priopćenju u kolovozu ove godine.

Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

 

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist