Aktualno

POČASNI GRAĐANIN Supekova ‘Filozofija znanosti’ slavi 45. rođendan

supek iuc

‘Filozofija znanosti’, najstariji tečaj u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku kojeg je utemeljio počasni građanin grada Dubrovnika i osnivač IUC-a akademik Ivan Supek, ove godine obilježava 45. godišnjicu.

Ove godine održava se od 16. do 20. travnja pod vodstvom znanstvenika iz Švedske, Kanade, Nizozemske, Belgije, Njemačke i Hrvatske. Kao i svih ovih godina, uvijek se nude tri teme. Ove godine to su filozofija fizike, mjerenje, filozofija znanosti u analitičkoj i kontinentalnoj tradiciji. Glavne temu u dijelu posvećenoj filozofiji fizike su, među ostalim, sljedeće: pitanje dualnost i ekvivalencije među fizičkim teorijama; empirijska evidencija kauzaliteta; ograničenja i estetika kvantne fizike; što možemo naučiti od crnih rupa; što su analogni eksperimenti; kako braniti znanstveni realizam.

Najviše izlaganja posvećeno je problemu mjerenja: modeli klime i koliko se možemo osloniti na njih; mit o aditivnosti u fizici i psihometriji; etički i epistemički problemi u epidemiologiji mjerenja; izazovi u mjerenju sreće; poboljšanje psihometrijskih mjerenja; istina u mjerenju; geometrijske koordinate u psihofizici; čemu služi mjerenje. Analitička i kontinentalna filozofija predstavljaju dva razna i suprostavljenja viđenja i pristupa filozofiji općenito, pa tako i filozofiji znanosti. Izlaganja će pokušati pokazati kolike su te razlike i kako ih se može premostiti.

Podsjetimo, akademik Ivan Supek (1915. – 2007.) po mnogima se smatra ocem modern hrvatske znanosti. Slijedeći ideju o poslijediplomskim studijima i istraživačkim projektima temeljenim na međusveučilišnoj suradnji kao tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu potaknuo i bio jednim od utemeljitelja 1970. godine INteruniverzitetskog centra u Dubrovniku.

Akademik Supek je kao humanist i mirotvorac bio osnivač i predsjednik svjetske organizacije ‘Svijet bez bombi’, a zajedno s najvećim svjetskim znanstvenicima Linusom Paulingom, Aureliom Pecceiem i Phillipom Noel-Beckerom sastavio izjavu o viziji svijeta mira i sklada. Ta je izjava postal temeljni dokument kongresa Svjetskog jedinstva u Philadelphiji 1976. godine.

Supek je pokrenuo osnivanje zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, a od 1991. do 1997. godine bio je i predsjednik HAZU-a. Godine 1998. izabran je za počasnog građanina grada Dubrovnika, jer je zadužio Grad ne samo utemeljenjem Interuniverzitetskog centra, već i ulogom u Domovinskom ratu kada je kolegama u svijetu pisao kako ‘Dubrovnik leži na savjesti svijeta’.

IUC/DuList

Pročitajte još

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist

[FOTO] Franković: Mislim da je dobro da plaža u Uvali Lapad ima svog koncesionara

Dulist

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist