Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 393

Prepoznatljiva dubrovačka ograda poviše Banja

Zaštitna ograda ukrašena ‘dubro­vačkim suncem’ postavljena je poviše plaže Banje, u Ulici Frana Supila. Dotrajala zaštitna ograda je uklonjena, a nova je postavljena u dužini od oko 50 metara. Ukupna vrijednost radova iznosi 285 tisuća kuna. Riječ je o kova­noj ogradi s motivom suncokreta, koju je izvorno dizajnirao poznati bečki arhitekt i planer Otto Wagner za potrebe gradske željeznice u Beču. Ograda uskoro postaje i prepoznatlji­vim urbanim detaljem Dubrovnika kada je postavljena na predjelu Boni­nova za potrebe uvođenja tramvajskog prometa 1910., odnosno 1911. godine.

po mjeri grada 2

Uređuju se plaže i kupališta na gradskom području

Grad Dubrovnik je započeo aktivnosti na održa­vanju i sanaciji javnih plaža i kupališta. Uz asistenciju broda, najprije su pokrenuti radovi na kupalištima Belvedere, Porporela, Šulić, Danče, Bellevue te na pla­žama u Mokošici. Plan uređenja obuhvatit će više od 25 plaža na gradskom, prigradskom području i Elafi­tima, a uključit će poravnavanje postojećih i nasipanje novih žala te prema potrebi sanaciju različitih ošteće­nja na ogradama, rukohvatima, betonskim platoima i stazama ili skalinima na samim kupalištima i pristu­pima moru. Prihvaćeni su svi izvedivi zahtjevi za ure­đenjem kupališta koje su uputili gradski kotarevi i mje­sni odbori, a za ovu namjenu u gradskom proračunu osigurano je 2,5 milijuna kuna.

po mjeri grada 3

Grad Dubrovnik u dvije godine osigurao 85 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u četvrtak na panelu u sklopu konferencije ‘EUprojekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’ organiziranoj povodom Dana Europe i Europskog tjedna te ‘Dana otvorenih vrata EUprojekata u Dubro­vačko-neretvanskoj županiji’.
Podsjetio je kako Grad Dubrovnik do 2017. nije koristio bespovratna sredstva. Naveo je i dio od brojnih projekata koje Grad provodi zahvaljujući pribavlje­nim EUsredstvima, poput nabavke 11 novih autobusa za javni gradski prije­voz, koji će se financirati iz europskih fondova, te najavio kako se već sada obavljaju pripreme za iduće razdoblje, kada je u planu dovesti u Dubrovnik prve autobuse na struju koji će biti 100% financirani iz europskih fondova.
‘Pred nama su brojni izazovi, ali danas znamo da je odluka od prije dvije godine da osnujemo Upravni odjel za europske fondove i međuna­rodnu suradnju, bila itekako oprav­dana. Činjenica je da smo u ovom kratkom razdoblju povukli 85 milijuna kuna, a ja garantiram da ćemo do kraja mandata doći do 700 milijuna kuna. Naši sugrađani će to sigurno osjetiti i vidjeti na brojnim projektima’ rekao je gradonačelnik Franković.

po mjeri grada 1

Bespovratna EU sredstva za Wi-Fi na javnim prostorima

Sukladno rezultatima drugog poziva Europ­ske komisije na prijave za inicijativu WiFi4EU, Grad Dubrovnik je dobio bespovratna sredstva za instalira­nje bežičnog interneta na javnim prostorima. Riječ je o iznosu od 15.000 eura za troškove ugradnje Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima, npr. u gradskim vijećnicama, javnim knjižni­cama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.
Besplatni Wi-Fi instalirat će se na nekoj od javnih površina na području Grada, gdje će benefit imati i gra­đani i gosti, a konačna odluka o lokaciji donijet će se u narednih mjesec dana kada bi trebala biti obavljena i instalacija. Vaučeri koje u okviru inicijative financira Europska komisija dodijelit će se kao potpora za insta­liranje pristupnih točaka u središtima javnog života.

po mjeri grada 4

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja (22. svibnja 2019.)

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović