GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled grad00

upov lapad 6

Dubrovniku kanalizacijska i vodovodna mreža vrijedna 881 milijun kuna

Vodovod Dubrovnik završio je i posljednju fazu procedure za projekt ‘Aglomeracija’ kojom se dodjeljuju bes­povratna sredstva iz fondova Europske unije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnika. Projekt vrijedan 881.208.682,00 kuna odobrilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova nakon dugotraj­nog postupka u kojem su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvat­ske vode.
Između ostalog, izgradit će se novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te cjelokupna nedo­stajuća kanalizacijska i vodoopskrbne mreža na području grada. Obuhvatit će ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komo­lac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prije­vor, Rožat, Sustjepan i Šumet.

Aglomeracija će biti najveći infrastrukturni zahvat u vodo­opskrbni i kanalizacijski sustav grada Dubrovnika u njegovoj povijesti.

Korona mjere

U potpore za očuvanje radnih mjesta za lipanj uključene i suvenirnice

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava RH prihva­tilo je prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića o dopuni prihvatljivih sektora u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID- 19) za lipanj, a koji se odnosio na male proizvođače i suvenir­nice iz sektora trgovine i prerađivačke industrije.
Gradonačelnik Franković početkom lipnja uputio je dopis ministru Josipu Alardoviću zatraživši da se takve obrte i poslovne subjekte s padom prihoda većim od 50 % u odnosu na prošlu godinu uvrsti u sustav potpora za mjesec lipanj, što je i prihvaćeno. Dopuna se odnosi se na djelatnosti trgo­vine na malo (osim trgovine motornim vozilima i motoci­klima) u sektoru trgovine te na čitav niz djelatnosti u sektoru prerađivačke industrije, a koje uključuju proizvodnju ostalih proizvoda od porculana i keramike, proizvodnju nakita, imi­tacije nakita (bižuterije) i srodnih proizvoda, ostalog tekstila, štavljenje i obradu kože, proizvodnju ostalih proizvoda od drva (pluto, slama, pletarski proizvodi), ostalih proizvoda od papira i kartona, proizvodnju eteričnih ulja, vina i piva te rezanje, obilovanje i obradu kamena.

grad

Gospodarstvenicima 1.6 milijuna, građanima bez primanja 781 tisuću kuna pomoći

U proteklom tromjesečnom raz­doblju travanj-lipanj, Grad Dubrov­nik odobrio je 1,6 milijuna kuna subvencije za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospo­darske subjekte na svom upravnom području, u maksimalnom iznosu do 2.500 kn mjesečno. Za mjesec lipanj pravo na subvenciju ostvarilo je 250 gospodarskih subjekata u ukupnom iznosu od 586.513,57 kuna, a sredstva će biti isplaćena tijekom ovog tjedna.
Za isto vremensko razdoblje, gra­đanima je na ime privremene nov­čane pomoći i za subvenciju troškova najma stana korisnicima privremene pomoći isplaćeno ukupno 781.500 kuna. Privremena novčana pomoć za kućanstvo iznosila je 3.000 kuna mje­sečno, za samca 1.500 kuna mjesečno, dok je subvencija troškova najma stana korisnicima privremene nov­čane pomoći iznosila 1.500 kuna po kućanstvu.

Podaci o dodijeljenim bespovrat­nim sredstvima, s popisom kori­snika i visinom iznosa, dostupni su na internetskoj stranici Grada Dubrovnika.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. srpnja 2020.

Pročitajte još

OBAVIJEST HEP-A Gornji Kono u srijedu bez struje

Dulist

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist