Aktualno

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad tjedni pregled 1

Testira se prvi niskopodni zglobni autobus za prijevoz gostiju s kruzera

Grad Dubrovnik i Libertas Dubrovnik d.o.o. provode testiranje prvog niskopodnog zglobnog autobusa za javni prijevoz putnika, tzv. harmonike. Riječ je o vozilu kapaciteta 120 putnika koje je Libertasu za potrebe testne vožnje ustupljeno od društva Promet d.o.o. Split. Namjera gradske uprave jest ukidanje dolaska tzv. shuttle turističkih autobusa na Pile i preuzimanje prijevoza gostiju s kruzera na relaciji Luka Gruž – Pile s dva niskopodna autobusa koje Libertas namjerava nabaviti, a čime bi se značajno smanjile gužve. Van te namjene, autobusi bi se koristili i za potrebe javnog gradskog prijevoza te bi uvelike rasteretili najopterećenije linije, posebno one koje prometuju na relacijama Mokošica-Pile i Babin Kuk – Pile.

harmonika 5

Prvi radovi na Lapadskoj obali krajem godine

Grad Dubrovnik kao investitor ishodio je prvu građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale. Slijedi natječaj za izvođača radova, koji bi, prema sadašnjim planovima, trebali započeti do kraja godine. Uz rekonstrukciju i proširenje ceste, projekt obuhvaća i rješenje odvodnje, pročišćavanje oborinskih voda te elektroenergetski sustav s javnom rasvjetom i telekomunikacijskom mrežom. Cijelom dužinom prometnice s lijeve strane predviđen je nogostup, dok je desnom stranom prometnice predviđen zeleni pojas i šetnica te urbano opremanje, s uzdužnim i kosim parking prostorima na određenim dijelovima. Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekta Grada Dubrovnika u ovom desetljeću, nakon čije realizacije će se riješiti gorući problem prometnih gužvi te uspostaviti nova regulacija prometa iz smjera Lapada, s obzirom da projekt u konačnici predviđa dvosmjernu cestu Lapadskom obalom.

Investicija se u prvoj fazi procjenjuje na oko 40 milijuna kuna i obuhvaća prostor od lučice Batala do Ekonomskog fakulteta. U postupku je i ishođenje druge građevinske dozvole za nastavak Lapadske obale, do raskrižja kod benzinske crpke, a ukupna dužina novo projektirane prometnice iznosi oko 840 metara. Grad Dubrovnik planira dio radova sufinancirati bespovratnim EU sredstvima

lapadska obala 3

Potpisan ugovor za energetsku obnovu OŠ Marina Držića

Nastavlja se ciklus obnove pedagoških ustanova na području Grada Dubrovnika pa je tako gradonačelnik Mato Franković potpisao i četvrti ugovor za energetsku obnovu ove godine, ovaj put za obnovu Osnovne škole Marina Držića. Investicija je vrijedna 606.250,79 kuna (uključujući Pdv), a sufinancira se bespovratnim sredstvima eu fondova u iznosu od 42%. U ime zajednice ponuditelja ugovor o izvođenju radova potpisao je Miho Klečak. U zgradi oŠ Marina Držića od 5. do 8. razreda zamijenit će se i izolirati dotrajali krov zgrade, vanjski zidovi te će se ugraditi solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Projektom je predviđena i ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i uvođenje novog naplatnog mjernog mjesta. Završetkom radova i ova škola će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a ukupna ostvarena ušteda za grijanje objekta će iznositi 50,42%.

OS Marina Drzica Frankovic 47

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist