AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad

kmd

Kvalitetnija produkcija i niži troškovi u Kazalištu Marina Držića

Grad Dubrovnik je u suradnji s Kazalištem Marina Držića prijavio projekt pod nazivom ‘Modernizacija rasvjetnog parka Kazališta Marina Držića.’ Projekt ukupne vrijednosti 247.186,76 kuna odobrilo je Ministar­stvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu Programa ulaganja u zajednicu te ga sufinancira u iznosu od 90 tisuća kuna.
Cilj projekta je ulaganje u moderni­zaciju rasvjetnog parka Gradskog kaza­lišta Marina Držića u svrhu povećanja razine kvalitete produkcije Kazališta Marina Držića u tehničkom, energet­skom i produkcijskom smislu. Kom­pletnom zamjenom aparata i kabela postići će se i velika ušteda električne, a i dio dosadašnjeg rasvjetnog parka zamijenit će LEDuređaji.

memorijalna staza srd

Gradnja memorijalne staze i portala na Srđu

Projekt sanacije i uređenja postojeće memorijalne staze s križnim putom Srđ-Dubrovnik te gradnje sim­boličko-ceremonijalnog ulaza u spo­men područje Križnog puta na Srđu predstavili su u gradskoj vijećnici proš­log tjedna gradonačelnik Mato Franko­vić i autor akademik Nikola Bašić. Na mjestu pristupa memorijalnoj stazi s križnim putom izgradit će se simbo­lički portal kojeg je autor zamislio kao velikom znaku u obliku rimskog broja te označava 6.12. Na taj način spome­nički prostor dobiti će odgovarajući ulazni akcent, uočljiv s magistrale, što će otkloniti sadašnju dezorijentaciju u pronalaženju pristupa stazi, istaknuto je na prezentaciji.
— Taj uzidani rimski broj predstav­lja ulazni prostor prema memorijal­noj stazi koja vodi do Srđa. Povijesni put je prekinut izgradnjom magistrale, izgubio se u recentnoj gradnji privat­nih kuća i drugih građevina. To je jedna neartikulirana staza, ljudi su ga učinili prohodnom. On ustvari bitno mijenja tu pristupnost stazi jer na putu ima skalina koji su postali dio autentič­nosti staze, ali su nedostupne za osobe slabe pokretljivosti. Naš memorijalni spomenik, simbolički ulaz u stazu ruši tu komunikacijsku barijeru. Konstru­iramo postojeću stazu, popravljamo puknute zidove, postavljamo zna­kovne oznake koji će ljudima osigu­rati kretanje, oni ne osvjetljavaju stazu nego pružaju smjer staze. To bi bila prva etapa – rekao je akademik Bašić govoreći o detaljima projekta.
Gradonačelnik Franković je naglasio kako se ovim projektom napokon na dostojanstven način obilježiti najveći dan u novijoj povijesti Grada. – Dan je to kad je Dubrovnik za razliku od mno­gih drugih gradova se uspio othrvati napadu. Mislim da se često u javnosti nedovoljno ističu bitke u Dubrovniku i to što je to Dubrovnik postigao u Domo­vinskom ratu, a posebno da je bio napa­dan s kopna, zraka i mora. I ovako ćemo na pravi način prikazati 6. prosinca kao dan velike dubrovačke pobjede – nagla­sio je gradonačelnik Franković.

vodovod orasac

Kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca

Početkom iduće godine kreće izgradnja sustava vodo­opskrbe i odvodnje naselja Orašac, čime se nastavlja uspje­šan niz gradnje nove infrastrukture Vodovoda Dubrovnik, od otvaranja pročistača do dovođenja vode u Dračevo selo i brojnih projekata u staroj gradskoj jezgri. Gotovo 28 mili­juna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova od Zatona do Orašca potpisali su u ponedjeljak predsjednik Uprave Vodo­voda Lukša Matušić i član Uprave Dubrovnik cesta Roberto Krile, u nazočnosti gradonačelnika Mata Frankovića i njego­vih suradnika. Očekuje se da bi radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca mogli započeti u siječnju, a trebali bi biti gotovi kroz dvije i pol godine. Oko 7 milijuna kuna bit će uloženo u vodoopskrbu, a 20 milijuna na gradnju sustava odvodnje.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 11. prosinca 2019.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist