Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 3

U sklopu Aglomeracija završena obnova i zacjevljenje tunela ispod Srđa

Dovršeni su radovi zacjevljenja i obnove hidrotehničkog tunela Srđ u sklopu EU projekta Aglomeracije. Riječ je o tunelu dugom oko tri kilometra, a kojim se pitkom vodom opskrbljuje Dubrovnik s uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu. Vrijednost radova iznosila je 2,7 milijuna eura, od čega je 90 % sufinancirano sredstvima iz EU fondova. -’Ovo nije jedan od onih projekata koji naši građani vide, ali je iznimno važno istaknuti činjenicu da je Grad Dubrovnik s ovim napravio ogroman iskorak u apsolutnoj sigurnosti dostave vode u potpunosti ispravnoj za piće, bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme’ izjavio je gradonačelnik Franković te čestitao Upravi Vodovoda i izvođačima na uspješno dovršenom projektu. Naglasio je i važnost prethodno izgrađenog pročistača pitke vode, čija je izgradnja također naknadno sufinancirana sredstvima Aglomeracije.

Hidrotehnički tunel Srđ u funkciji je od 1961. godine. Tunel je ukupne duljine oko tri kilometra, širok je od 1,75 metara do 2,25 metara, visok od 1,70 do 2,20 metara u osi, a kapacitet kanala je od 480 do 510 l/s.

hidrotehnicki tunel srdj begovic frankovic matusic vodovod 2

Najavljena središnja proslava Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku

Središnji program proslave Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku u periodu od 20. do 27. listopada donosi preko dvadeset događanja, među kojima i otkrivanje UNESCO simbola na ulazima u Grad. Program je na konferenciji za novinare najavila zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, dok se uvodno video porukom obratila ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, koja je naglasila kako je Dubrovnik pokazao da može biti predvodnik u tome kako se sustavno baviti održivim upravljanjem kulturnom baštinom. Zamjenica Tepšić istaknula je pojedinosti programa čiji se središnji dio odvija u subotu 26. listopada, jer se upravo na taj datum 1979. godine dogodio upis Dubrovnika na UNESCO-ovu listu. U jutarnjim satima otkrit će se postavljeni znakovi na vratima od Pila i od Ploča, nakon čega će udruženje Europa Nostra uručiti nagradu ‘Šampioni baštine’ Društvu prijatelja dubrovačke starine, a sve završava večernjim glazbeno-scenskim programom u Kazalištu Marina Držića.

Dubrovnik obilježava se 45. obljetnica upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, ali i 15. obljetnicu upisa Feste svetoga Vlaha te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike.

Banner 300x250 DU 1

unesco proslava

Prikupljeno 16 tisuća eura za Dom Maslina

Tradicionalni gastronomski događaj humanitarnog karaktera – Dubrovačka trpeza održana je po jubilarni 15. put na Stradunu. Na trpezi duž cijelog Straduna dubrovački hotelijeri, ugostitelji, OPGovi i vinari ove godine predstavili su brojne tradicionalne namirnice i jela. Kao i svake godine, prihod od prodaje gastro delicija donirat će se u humanitarne svrhe. Ovog puta namijenjen je Centru za pružanje usluga u zajednici Maslina, a prodajom bonova prikupljeno je 15.838,39 eura. Dubrovačka trpeza vrhunac je Good Food Festivala, ali i prvo događanje u okviru Središnje proslave Godine UNESCO-ve svjetske baštine u Dubrovniku.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 23. listopada 2024.

Pročitajte još

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

Dulist

UTRKA S POGLEDOM Dubrovnik Spartan Trail spojio sport, prirodu i kulturu

Dulist