Aktualno

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 2

Početak radova vrijednih 10 milijuna eura krajem 2024.

Nakon što je Grad Dubrovnik početkom srpnja ishodio građevinsku dozvolu za dogradnju Osnovne škole u Mokošici, kako bi se stekli uvjeti za odvijanje nastave u jednoj smjeni, ona je sada i službeno postala pravomoćna. Time su stečeni svi preduvjeti za postupak javne nabave koji bi, očekuje se, trebao biti pokrenut krajem kolovoza. Shodno tome, očekuje se da će radovi nadogradnje na OŠ Mokošica započeti krajem 2024./početkom 2025. Godine, završetkom radova na cesti Tamarić, što će osigurati lakši prilaz školi. Na prethodno objavljeni natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja Grad Dubrovnik prijavio je projekt nadogradnje OŠ Mokošica i ostvario čak 100% financiranje, odnosno 10.093.680,21 eura bespovratnih sredstava. Prema projekcijama nadežnog Ministarstva, u školskoj godini 2026./2027. predviđen je upis 952 učenika u navedenu školu. Podsjetimo, za vrijeme aktualne gradske uprave otvorene su dvije nove škole, a energetski su obnovljene tri. Prelaskom OŠ Mokošica u jednosmjensku nastavu, sve škole na području Grada Dubrovnika bit će u režimu nastave u jednoj smjeni.

skola mokosica rekonstrukcija

Velika posjećenost Spomen sobe poginulim dubrovačkim braniteljima

ako otvorena tek u travnju, Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza bilježi ogroman interes posjetitelja. Prema podacima ustanove Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, koja upravlja Spomen sobom, od otvorenja do današnjeg dana, ovaj memorijalni prostor posvećen žrtvi dubrovačkih branitelja, posjetilo je preko 50 tisuće posjetitelja. Konkretno, do 1. kolovoza Spomen sobu je posjetilo 46 347 posjetitelja dok je krajem prvog tjedna kolovoza brojka od 50 tisuća i službeno premašena. Spomen sobu postavlja Grad Dubrovnik u znak trajnog poštovanja i zahvalnosti dubrovačkim braniteljima, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoj život braneći i oslobađajući jug Hrvatske, najzaslužnijima što je Dubrovnik ostao i bit će zauvijek – Grad Slobode.

spomen soba branitelja

Trsteno dobiva dvije nove autobusne stanice i novo parkiralište

S ciljem kvalitetnijeg rješavanja prometa u mirovanju u Trstenom, Grad Dubrovnik je krajem 2023. godine kupio zemljište na istočnom ulazu u mjesto s ciljem izgradnje nove autobusne stanice, koja bi se izmjestila s postojeće lokacije ispod platane i smjestila na lokaciju poviše crkve. U sklopu ovog projekta osigurala bi se i dodatna parking mjesta za mještane i posjetitelje Trstenog. Projektom je predviđeno 18 parkirališnih mjesta za automobile te dva za autobuse. Za 1. fazu projekta – izgradnju potpornih zidova i uređenje platoa, dovršeni su glavni i izvedbeni projekt te bi se s radovima na ovoj fazi moglo započeti već najesen. Očekuje se tako da bi nova autobusna stanica i parkiralište u funkciji bili iduće godine.

Trsteno parking skica

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 14. kolovoza 2024.

Pročitajte još

Publika uživala u predstavljanju soneta i basni Stijepa Mijovića Kočana te projekciji njegove drame “Baka bijela”

Dulist

Grom ‘spržio’ milijunsku rasvjetu na Mostu

Dulist

IZ VRTA U KOŠIC Posjetili smo OPG Đaja Katić u Zastolju

Željka Krstulović