GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Izgradnja novog parkirališta u Mokošici s dodatnih 69 mjesta

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova na novom parkiralištu u Mokošici. Predviđena je izgradnja većeg parkirališta kapaciteta 63 parkirna mjesta poviše zgrada HRVI/Dubrovačke stanogradnje te manjeg parkirališta uz sjeverni rub ulice s dodatnih 6 parkirališnih mjesta. Postupak javne nabave otvoren je do 9. srpnja. Lokacija zahvata je zemljano/šljunčana površina obrasla zelenilom smještena sa zapadne strane Ulice Između dolaca koja je djelomično u upotrebi kao parkiralište. Parkiralište će sa svih strana biti omeđeno armirano-betonskim zidovima visine do 2.50 metra. Naime, zbog same konfiguracije postojećeg terena kao i zbog sto veće iskoristivosti planirane lokacije uz rubove parkirališta izvodi se armirano betonski zid s čeličnom ogradom. Uz prilazni dio planiran je pješački nogostup minimalne širine 1.60 metara, odvojen od parkirališne površine betonskim rubnjakom. Također, po rubovima parkirališta sklopu hortikulturnog uređenja predviđa se ozelenjivanje postojećih zemljanih i šljunčanih površina. Izgradit će se i priključak na javno-prometnu površinu u Ulici Između dolaca koji je projektiran kao klasično ‘T’ križanje.

U mandatu ove uprave na području Nove Mokošice ukupno je izgrađeno preko 200 novih parkirališnih mjesta.

mokosica parking

Uručeni godišnji ugovori za 42 tradicijska obrta

Nakon provedenog javnog poziva u 2024. dodijeljene su ukupno 42 potpore obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području. Mjesečne potpore u iznosu od 265,45 eura isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca za što će se iz Proračuna Grada izdvojiti ukupno 133.781,76 eura. Gradonačelnik Mato Franković pri uručenju ugovora zahvalio je tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu. Naglasio je da je upravo iznimna kvaliteta i jedinstvenost njihovih autohtonih proizvoda i usluga važna za duh grada i za ukupnu turističku ponudu. Potpore u 2024. dodijeljene su za 11 obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, četiri obrta za obradu kamena, četiri restauratorska obrta, za po četiri zlatara odnosno krojača za muškarce te za tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji. Mjesečne potpore će primati i po dva obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, odnosno za izradu unikatnog nakita te za izradu klobuka, veziva i pletiva, dva muška frizera kao i po jedan postolar, barkariol-taksi prijevoz na vodi, elektroinstalater i obrt za izradu maski i kostima za karnevo. Od 2018. godine mjesečne potpore isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

tradicijski obrti naslovna

Za žene poduzetnice Grad osigurao 53 tisuće eura

Grad Dubrovnik raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora ženama poduzetnicama za 2024. godinu. Sredstva za provedbu osigurana su kroz Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more u ukupnom iznosu od 53.089,00 eura. Program obuhvaća subjekte malog gospodarstva, trgovačka društva, obrte i OPG-ove u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50% i više), a koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva. Jedna poduzetnica odnosno podnositeljica zahtjeva može podnijeti samo jednu prijavu za jednu ili više namjena, s tim da pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše do 1.325,00 eura.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 3. srpnja 2024.

Pročitajte još

Buža još uvijek bez skalice!

Dulist

GRADONAČELNIK U OBILASKU RADOVA Nova gruška knjižnica bit će gotova do kraja godine

Dulist

Martin Oraić: Zagorje mi fali svakog dana, ali odlučio sam – ostajem tu!

Maris Guca