GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 1

Zamjenica Tepšić u obilasku pedijatrijskih ambulanti

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Julijana Antić Brautović, idejna začetnica programa ‘Rođeni za čitanje’ pedijatrica Marija Radonić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić obišle su pedijatrijske ambulante na području Grada Dubrovnika. U sklopu Nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi ‘Rođeni za čitanje’, ambulantama su podijelile slikovnice za najmlađe Bebe su super, (6 mjeseci – 1,5 godina), autorice Ivane Guljašević Kuman i ilustratora Bruna Kumana. Program ‘Rođeni za čitanje’ provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Program je kao inicijalni projekt u Hrvatskoj prvi pokrenuo Grad Dubrovnik gdje se provodi još od 2008. godine, a njegova idejna začetnica je Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik i stručna suradnica Ministarstva kulture i medija.
U organizaciji Grada Dubrovnika i u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama u četvrtak, 16. studenoga 2023., u 17 sati u ogranku Lapad (Atlant centar), program će se predstaviti javnosti. O ulozi knjižnice u provedbi programa govorit će knjižničarka Marjana Leventić. Nikol Šlingar, učenica 4. razreda OŠ Lapad čitat će ulomak iz romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića s kojima je pobijedila na ovogodišnjem 8. županijskom natjecanja u čitanju naglas. Prilikom ovog susreta djece, roditelja, odgajatelja, učitelja, pedijatara i knjižničara, sudionicima će biti podijeljeni primjerci slikovnice odabrane za program Rođeni za čitanje: Bebe su super, (6 mjeseci – 1,5 godina), autorice Ivane Guljašević Kuman i ilustratora Bruna Kumana. Djeci predškolskog uzrasta Dubrovačke knjižnice daruju besplatan upis, a za vrijeme trajanja predavanja, najmlađi će provoditi vrijeme u čitanju s knjižničarkom Katarinom Palinić.

Jedan od ključnih ciljeva programa jest razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja ili skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na razvoj čitalačkih navika naročito razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu.

tepsic pedijatrija

Svi osnovnoškolci i srednjoškolci grada Dubrovnika imat će besplatne pokaze

Grad Dubrovnik će od siječnja 2024. godine financirati pokaznu kartu učenicima osnovnih i srednjih škola (onima koji pravo na besplatni pokaz ne ostvaruju iz drugih izvora financiranja). Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 160 tisuća eura osigurana su u prijedlogu Proračuna Grada Dubrovnika za 2024. godinu, a u slučaju porasta broja zahtjeva, sredstva će se povećati kroz rebalans proračuna. Do sada je pravo na besplatan mjesečni pokaz na teret Proračuna Grada Dubrovnika imalo 7.815 građana, a s početkom 2024. godine, kada u program besplatnog javnog prijevoza budu uključeni osnovnoškolci i srednjoškolci, ukupna brojka korisnika besplatnog prijevoza Libertasovim autobusima porast će na 10.875 korisnika, odnosno usluge Libertasa bit će besplatne za 78 posto sugrađana korisnika pokaza. Sve navedene pogodnosti koje naši sugrađani ostvaruju kod javnog prijevoznika Libertas na teret su proračunskih sredstava Grada, a što je omogućeno stabilnim i odgovornim poslovanjem društva. Korištenjem europskih sredstava nabavljena su ukupno 52 nova vozila, značajno su unaprijeđena kolektivna prava zaposlenika s namjerom nastavka poboljšanja materijalnih prava.

U idućih nekoliko mjeseci očekuje se kako će tvrtka Libertas uvesti i beskontaktno plaćanje karticama u autobusima, a za što je sustav naplate Libertasa u potpunosti izmijenjen i pripremljen za sljedeći korak u modernizaciji poslovanja gradskog javnog prijevoznika.

besplatni pokazi

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 15. studenog 2023.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist