GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad
Camino08
Camino Dubrovnik – Međugorje primljen u europsku federaciju puteva sv. Jakova

Projekt 147 kilometara duge pje­šačko turističko-hodočasničke staze Camino Dubrovnik – Međugorje, koja će povezivati benediktinski samostan sv. Jakova u Dubrovniku i crkvu sv. Jakova u Međugorju, na skupštini Federacije prezentirala je zamjenica gradonačel­nika Jelka Tepšić. Predsjednik Europske federacije puteva sv. Jakova Ildefonso de la Campa Montenegro uputio je pismo gradonačelniku Matu Frankoviću kojim ga je izvijestio o primanju Grada Dubrovnika u punopravno članstvo na skupštini Federacije održanoj u Poljskoj.
Tako je projekt Camino Dubrov­nik-Međugorje primljen u europsku mrežu puteva sv. Jakova, a koji završa­vaju u od Dubrovnika 3257 kilometara udaljenome španjolskom gradu Santi­ago de Composteli.
Camino Dubrovnik-Međugorje pro­jekt je koji se realizira u suradnji Grada Dubrovnika i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino institu­ciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Špa­njolskoj. Dubrovački Camino sadrži šest etapa, a sporazum o suradnji na ovom projektu Grad Dubrovnik potpisao je s općinama Dubrovačko primorje, Ravno, Neum, Čitluk te gradom Čapljina. Nami­jenjen je hodočasnicima i ostalim zain­teresiranim putnicima i turistima. Staza najvećim dijelom prolazi starim pute­vima koje je stanovništvo ovog područja koristilo kroz povijest, a obiluje broj­nim vrijednim prirodnim i baštinskim lokalitetima.
Camino Dubrovnik-Međugorje je samo dan ranije predstavljen i na tematskoj konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a na kojoj je bio koordinator projekta u ime Grada Dubrovnika Goran Cvjetinović. Dubro­vački Camino trebao bi biti otvoren za posjetitelje u svibnju 2024. godine.

Pomocnici u nastavi
Gradu odobreno 253.912 eura za pomoćnike u nastavi

Program osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i svim osnovnim školama Grada Dubrovnika, a iz godine u godinu prati ga rast broja angažiranih pomoćnika. U ovoj peda­goškoj godini u dubrovačkim osnov­nim školama trenutno je angažirano 70 pomoćnika, a u vrtićima 41 pomoć­nik, ukupno 111 pomoćnika rade s dje­com s teškoćama u razvoju.
Nastavak projekta Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrovnika sufinancirat će se bespo­vratnim sredstvima u iznosu 253.912 eura, a temeljem odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u okviru poziva Osigura­vanje pomoćnika u nastavi i struč­nih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.
Sufinanciranje bespovratnim sred­stvima, uz vlastita sredstva, značajno je jer je doprinijelo da se višestrukim povećanjem satnice angažiranim pomoćnicima Grad Dubrovnik nađe u samom vrhu po iznosu cijene satnice za pomoćnike u nastavi. Podsjetimo, iznos satnice povećan je u rujnu ove godine kada je satnica za pomoćnike u predškolskim i osnovnoškolskim usta­novama na području Grada Dubrov­nika povećana na 7,70 eura bruto.
Rad pomoćnika u vrtićima u pot­punosti se financira iz proračuna Grada Dubrovnika, a rad pomoćnika u osnovnim školama djelomično se financira iz Europskog socijalnog fonda (za školsku godinu 2023./2024. iz EUsocijalnog fonda osigurano je 300 tisuća eura) dok ostatak sred­stava osigurava Proračun Grada Dubrovnika.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 25. listopada 2023.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist