GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tejdni pregled naslovna

Odobreno 6,13 milijuna eura bespovratnih sredstava

dom umirovljenika 1

Gradu Dubrovniku uručen je Ugovor o financiranju izgradnje Centra za starije osobe koji će biti smješten ispod Opće bolnice Dubrovnik u vrijednosti 6.138.045.24 eura. Ugovor o financiranju gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću i županu Nikoli Dobroslaviću u Zagrebu su uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Bespovratna sredstva su Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao partneru odobrena u okviru poziva Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge) Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u maksimalnom iznosu od 12.014.045,24 eura prihvatljivih troškova, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 48,91 posto.
-Nastavljamo koristiti europska sredstva za unapređenje kvalitete života u našem Gradu. Uz dom u Gružu ovo je drugi projekt nakon 50 godina vezan uz skrb i smještaj starijih sugrađana kojeg je pokrenula ova gradska uprava – rekao je gradonačelnik Mato Franković. Izgradnjom budućeg Centra za starije osobe Dubrovnik će dobiti dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi. Objekt će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorijama. Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel u Gružu, izgradnjom objekta ispod Opće bolnice zadovoljit će se većina potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika što je jedna od najvažnijih odrednica ove gradske uprave prema sugrađanima treće životne dobi.

U svibnju i lipnju ove godine provedeno je čišćenje terena koje je uključivalo rušenje preko 30 godina stare, oronule i nikad dovršene građevine što je preduvjet za izgradnju novog, suvremenog objekta.

Ugovor Centar za starije 2

Počinje izgradnja dvosmjerne ceste Tamarić koja će osigurati uredno i sigurno prometovanje do OŠ Mokošica

Gradonačelnik Mato Franković, u ime Grada Dubrovnika kao investitora i direktor tvrtke Texo gradnja Pero Račić, u ime zajednice ponuditelja Texo gradnja d.o.o. i Colas Hrvatska d.d. kao izvođača, potpisali su ugovor o izvođenju radova na izgradnji dvosmjerne spojne ceste Tamarić. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 2.782.071,63 eura bez PDV-a, odnosno 3.477.589,54 eura s PDV-om, dok ugovorni rok u kojem se izvođač obvezuje završiti radove iznosi godinu dana te počinje teći od dana uvođenja izvođača u posao što je planirano unutar iduća dva tjedna. Spojna cesta Tamarić spajat će Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-MokošicaKomolac-Sustjepan. Njenom izgradnjom unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice i rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom. Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se osigurati uredno prometovanje do škole. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je izgradnja ceste Tamarić značajna zbog planirane nadogradnje i rekonstrukcije OŠ Mokošica, čime će ova škola, koja je posljednja u dvosmjenskom režimu nastave, ući u režim izvođenja nastave u jednoj smjeni. Cesta je planirana kao dvosmjerna cesta s obostranim nogostupom i ukupnom pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice. Formirat će se odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika na nerazvrstanoj cesti, dok je na novoj spojnoj cesti predviđen obostran pješački nogostup. Na spojnoj cesti koja vodi do OŠ Mokošica predviđena je i izgradnja mosnog prijelaza preko potoka Tamarić. Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, dok je nova prometnica dužine 620 metara.

Izgradnja ceste omogućit će i uvođenje autobusne linije do škole što će povećati i prometnu sigurnost u Ulici Bartola Kašića.

cesta tamaric frankovic racic1

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 4. listopada 2023.

 

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist