GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 1
Lapadska svibanj 2023 1
Kreće urbano-komunalno uređenje Lapadske obale

Donesena je odluka o odabiru izvr­šitelja u postupku nabave i ugradnju urbane opreme, u sklopu projekta izvo­đenja rekonstrukcije i proširenja Lapad­ske obale. Uređenje buduće obalne šet­nice obuhvatit će nabavu i ugradnju stupova javne rasvjete, autobusnih nad­strešnica, polera za privez brodova, kao i nabavu i ugradnju pametnih klupa te formiranje zone drvoreda.

Uz novu prometnu regulaciju i izgradnju obalne konstrukcije, pro­jektnim rješenjem posebna pažnja je posvećena uređenju kojim će se stvo­riti ugodan prostor za aktivnosti na otvorenom, gdje će se uz pješačko-biciklističku stazu formirati drvoredi s klupama za sjedenje u sjeni stabala. Ove radove urbano-komunalnog ure­đenja, vrijedne 165.373,82 eura, izvest će TEXOMOLIORd.o.o., koji će nakon nabavke sve potrebne opreme istu i ugraditi pred sami završetak radova na Lapadskoj obali.

U tijeku su radovi na proizvodnji i ugradnji armirano-betonskih zavjesa, zatim radovi na polaganju kolektora oborinske odvodnje u tupu buduće prometnice, ugradnje kamene obloge na obalnom zidu te su započeli i radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava.

Instalacija kolektora oborinske odvodnje kao i vodoopskrbnog cje­vovoda položena je kroz cijelu II. fazu radova (do čela Marine), a radovi se izvode dalje u III. fazi. U tijeku su radovi na izvedbi armirano-betonskih eleme­nata za propust Ljetnikovca Sorkoče­vić kroz armirano-betonsku zavjesu. U narednim tjednima planira se izvedba prekopa kompletnog profila buduće prometnice, radi izvedbe instalacija, a tijekom kojih će prometovanje motor­nim vozilima Lapadskom obalom biti u potpunosti zabranjen, osim za vozila gradilišta.

Radovi na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale napreduju u skladu s usvojenim dinamičkim planom, a završetak projekta očekuje se u stude­nom 2023. godine.

grad dubrovnik
Sugrađani iz mjesnih odbora Ljubač, Orašac i Gromača predali projektne prijedloge

Drugi tjedan radionica participa­tivnog budžetiranja je završio, a naši sugrađani iz MO LJUBAČ, MO ORAŠAC i MO GROMAČA predali su svoje projek­tne prijedloge koji će biti obrađeni na tehničkoj analizi.
Podsjetimo kako su Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA započeli projekt participativnog budže­tiranja u 17 mjesnih odbora i 8 gradskih kotareva. U sljedećih mjesec dana odr­žat će se radionice na kojima će naši sugrađani predati projektne prijedloge koji imaju za cilj poboljšati kvalitetu života zajednice gradskog kotara/mje­snog odbora kojem građani pripadaju.
Na radionicama mogu sudjelovati svi naši zainteresirani punoljetni gra­đani koji imaju prebivališe na području grada Dubrovnika. Svaki je projektni prijedlog potrebno konkretno i opisati.
Na prvoj radionici GK PILE-KONO održanoj 31. svibnja prisustvovao je i gradonačelnik Mato Franković koji je pozvao sve svoje sugrađane da se pri­ključe radionicama. Ovim projektom Grad će lakše detektirati koji su pro­blemi građana u zajednici i kako ih riješiti.
Marina Lazarević iz Dubrovačke razvojne agencije DURA-e naglasila je važnost ovog projekta koji jača odnos povjerenja između građana i javne uprave. Kako potrošiti dio javnog novca u javnom okruženju ključno je pitanje ovog projekta.
Ovaj se tjedan nastavilo s proved­bom radionica s građanima. Mještani Ljubča na radionici održanoj 5. lipnja 2023. predali su svoje projektne pri­jedloge, a mještani Gromače i Orašca predali su prijedloge na radionicama održanima 6. lipnja 2023. u njihovim mjesnim odborima.
Da bi prijedlog bio prihvaćen morat će udovoljiti određenim kriterijima, primjerice, projektni prijedlog mora biti u nadležnosti Grada Dubrovnika.

Podsjetimo kako prijedlozi trebaju doprinositi općem dobru i biti u skladu s razvojnom strategijom Grada te ne smiju biti vjerske ili stranačke naravi.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 14. lipnja 2023.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist