Zanimljivosti

Plenković održao predavanje o Europarlamentu

plenkovic europa 03

Saborski zastupnik i zastupnik promatrač Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu Andrej Plenković održao je danas predavanje u Sveučilišnom kampusu na temu „Hrvatski promatrači u Europskom parlamentu“.

Na predavanju u organizaciji Europskog doma Dubrovnik Plenković, inače i predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH – EU, govorio je o tome kako funkcionira Europski parlament, koje su trenutne aktivnosti hrvatskih zastupnika promatrača te kada i kako će se birati budući hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Studenti Odjela za komunikologiju, učenici Gimnazije Dubrovnik, vježbenici Dubrovačko-neretvanske županije, ali i ostali zainteresirani saznali su da nas prvi izbori za Europski parlament očekuju uskoro, već prije 1. srpnja ove godine, kada je predviđen ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Čitava Hrvatska bit će jedna izborna jedinica, a izborne liste bit će otvorene. Građani će, naime, moći izravno odlučiti koji će konkretni kandidati pojedinih stranaka zastupati hrvatske interese u ovoj instituciji Europske unije.

No budući da se redoviti izbori za Parlament održavaju diljem EU-a sljedeće godine, hrvatski će građani za zastupnike u ovoj europskoj instituciji glasovati dva puta u godinu dana.

Osim o mogućnostima zapošljavanja i stažiranja u različitim odjelima Europskog parlamenta, mlade su slušatelje zanimali i europski programi kojima se potiče mobilnost studenata, učenika i mladih koji su završili redovno školovanje.

Na kraju predavanja predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš-Daničić obavijestila ih je da im informatorice u EU-Info centru Europskog doma Dubrovnik u prizemlju Narodne knjižnice stoje na raspolaganju za sva pitanja o Europskoj uniji.

Pročitajte još

(FOTO) LJETNE RADIONICE Kako male Konavoke pletu, vezu, crtaju…

Dulist

STEM ljeto u ZTK nastavljeno raznovrsnim radionicama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist