Aktualno

Plenković o smjenama: ‘Svašta samo vidjeli, ali ovo još nismo doživjeli. Zgroženi smo.’

svecanost 20 godina mosta dubrovnik plenkovic 21

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra, priopćeno je i službeno iz Vlade. U 16 sati predsjednik Vlade Andrej Plenković oglasio se o toj temi. Plenković je odmah na početku obraćanja potvrdio smjenu Filipovića i njegova savjetnika, a kazao je da su razlog za njihovu smjenu saznanja iz Nacionala i Večernjeg lista.

Osvrnuo se potom na informacije koje su u javnost puštene o Lovrinčeviću. – Sadržaj te korespondencije između savjetnika bivšeg ministra i jednog novinara je takav da smo svi zajedno u Vladi ostali konsternirani i zgroženi – rekao je Plenković. – Ako su te poruke autentične, to sve upućuje na školski primjer onoga što se odnosi na koruptivno djelo – dodao je.

Osvrnuo se potom na tekst Večernjeg o tome kako su povjerljive informacije iz Ministarstva curile u Most preko Lovrinčevića. Nazvao je takvo djelovanje “političko komplotiranje” nekoga tko je odabran da radi u Ministarstvu, prenosi Večernji. 

– Ispada je taj isti gospodin miljenik i pouzdanik Mosta, to možemo iščitati iz poruka koje smo vidjeli. To sve navodi do jasnog političkog zaključka da nemam više povjerenja u ministra koji ga je doveo na vlastitu inicijativu u svoje Ministarstvo. Ja se sjećam da sam se pitao zašto čovjek s takvim backgoundom, kojega do tada, moram priznati, nisam poznavao, zašto on uopće želi raditi u ministarstvu. To je bilo moje prvo pitanje, no onda sam shvatio da ministru koji je novi treba takav krug ljudi koji bi mu mogao pomoći da obavi posao i s te strane sam uvažio njegov zahtjev – objašnjava Plenković.

Opovrgnuo je i teze da je sada već bivši savjetnik Davora Filipovića bio Plenkovićev “pouzdanik i miljenik”. Kazao je da ga je on u cijelom periodu vidio tek nekoliko puta. Dok je govorio o Lovrinčeviću, dotaknuo se i Mosta, kazavši da su oni sve ovo koristili kako bi radili protiv Vlade.

– Čista sprega tog gospodina, medija i dijela oporbe. Mi smo u političkom smislu vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta, dakle to je čista sprega s onima koji su njima dostavljali informacije i onda su oni to de facto fabricirali i napadali Vladu. Ovo je bez presedana. Svašta smo doživjeli, ali ovakvo nešto nismo – govori Plenković.

Kazao je da je razgovarao s Filipovićem, koji mu je rekao da nije imao nikakva saznanja o aktivnostima njegova dojučerašnjeg savjetnika. – Filipović odlazi zato što je izabrao čovjeka koji je trebao biti savjetnik, a ne dilati informacije oporbi – rekao je Plenković. Dodao je da će se sada provesti konzultacije o budućeg ministru, a da je sve što govori na presici raspravljano tijekom cijeloga dana u kabinetu Vlade.

Pitali su ga novinari i koja od afera je presudila da odluči smijeniti ministra Filipovića i njegova savjetnika. Kaže da su obje jednako krive. Prva mu je važna jer se tiče trošenja javnog novca, a druga je, kaže Plenković, nečuvena. – Ovako nešto ja još nisam vidio i čuo. Ovo se politički ne tolerira ni jedne sekunde – dodao je.

Odgovorio je Plenković i na pitanje je li Filipović i dalje “space-shuttle”. – Što se tiče utakmice za gradonačelnika i onoga što je on govorio u o odnosu na ovo što danas vidimo u Zagrebu, da – kazao je.

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist