Hrvatska

PLENKOVIĆ O KONTROLAMA NA GRANICAMA ‘Slovenija se mora s nama konzultirati’

andrej plenkovic

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je komentirao i najavu kontrole na granicama između Hrvatske i Slovenije koje je najavila Slovenija. Kaže da to nije novitet i da kontrolu ima već devet zemalja unutar EU, navodi Index.

-Jedna od posljedica je odluka pojedinih država članica da zbog prijetnji terorizma dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, a i mjera koje je Slovenija najavila Hrvatskoj. Italija će prema Sloveniji uvesti strože kontrole. I Slovenija će isto prema Hrvatskoj. Ja sam razgovarao jučer s Golobom, jutros je naš ministar Radman razgovarao sa slovenskim kolegom. Italija je jučer obavijestila Sloveniju o privremenom režimu kontrola na granici. Odluka Italije bi trebala stupiti na snagu 21.10. i to na rok od 10 dana. Privremeno uvođenje kontrole moguće je ako se na području pojavi ozbiljna prijetnja. Granične kontrole mogu se uspostaviti jednostrano. Nadzor na unutarnjim granicama primjenjuje 9 članica. Mjere koje su u fazi poduzimanja pokrenule Italija i Slovenija su već vidljive u 9 zemalja, članicama Schengenskog prostora – istaknuo je.

-Podsjećam da i mi pozorno pratimo cijelu sigurnosnu situaciju u zemlji u ovako promijenjenim okolnostima. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj, naših 6500 tisuća policajaca brinu o sigurnosti hrvatskih građana. Zahvaljujući našem angažmanu spriječen je još veći broj ulazaka. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog promjena i procjena o sigurnosnim prijetnjama. Ovo je privremeno, ovo je iznimka i samo posljednja mjera koja je u strogim uvjetima provodiva. Članice trebaju procijeniti i obrazložiti kako će to smanjiti migracije i kako će to smanjiti terorističku prijetnju. Država članica se treba konzultirati sa susjednim državama na koje se ta odluka odnosi. Naš ministar će danas razgovarati i s talijanskim kolegom. Uskoro će se sastati i sva tri ministra zajedno (hrvatski, talijanski i slovenski) i razgovarati. U odgovoru na cijelu migrantsku krizu, ključna su tri temeljna načela. Ključ je zaštititi vanjske granice EU, Hrvatska štiti vanjske granice, naš je cilj da vrlo skoro i BiH sklopi dogovor s Frontexom, kako bi pomogli kontrolirati cijelu situaciju – rekao je.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist