Hrvatska

Plenković: Idući tjedan ćemo predstaviti paket mjera pomoći zbog rasta cijena struje i plina

plenkovic frankovic dobroslavic sastanak 1

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održala se u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici. Na dnevnom redu sjednice bio je prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, a bile su podnesene i informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te uz potres, piše Večernji.hr.
Na samom početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković.
– Zbog sve izvjesnijeg poskupljenja plina i struje, mi smo najavili da će vlada reagirati. Mi ćemo snažnim paketom koji se elaborira od strane više resora ublažiti ovaj udar. Reagirali smo i u pogledu naftnih derivata. Predstavit ćemo novi paket sredinom tjedna, a odnosit će se na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima. Osim toga, mjere će ići za tim da rast cijena struje i plina, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji. U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP, a idemo i s nizom poreznih rasterećenja. Razmotrili smo subvencije brojnim gospodarskim subjektima. Paket će biti izdašan, vodit će računa o umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima – kazao je Plenković.
Komentirao je i zimske procjene EK.
– U Hrvatskoj je procjena rasta u 2021. s 8,1 na 10,5 posto, što je dvoznamenkasti rast. Za 2022. s 5,6 na 4,8 posto, a u 2023. godini s 3,4 na 3,0 posto. Prema ovim prognozama, Hrvatska bi bila drugo najveće rastuće gospodarstvo, a imali bismo dvostruko veću stopu rasta od prosjeka EU. Rezultati su iznad očekivanja. Mislim da je jako dobro te da prema ovim procjenama možemo konstatirati da se naš BDP vratio iznad onog 2019. godine. U ovoj godini očekujemo rast od 4,8 posto – kazao je.
– Komisija očekuje ubrzanje stope inflacije, no 2023. godini očekuje se usporavanje na 1,6 posto. Očekuje se u Hrvatskoj manji rast stope inflacije od prosjeka EU – dodao je o inflaciji.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist