Aktualno

PLAĆAT ĆEMO I GUBITKE Čeka li nas poskupljenje vode?

vrucina voda cesma111

Iduće godine građane bi mogli dočekati veći računi za vodu, a sve zbog novog zakona koji bi trebao stupiti na snagu s prvim danom 2016. godine. Po njemu bi, donose 24sata, građani plaćali i gubitke vodoopskrba.

Jednako tako izmjenama zakona, koje su u proceduri, 162 vodoopskrne tvrtke trebale bi se spojiti u 20 velikih.

Prema predloženim izmjenama od 1. siječnja 2016. vodoopskrbe bi Hrvatskim vodama morale platiti za svaki kubični metar vode koje iscrpe. Gubici, odnosno razlika između iscrpljene i isporučene vode građanima je na prosjeku Hrvatske oko 40 posto, a njih do sad nitko nije plaćao, odnosno građani su plaćali tu naknadu samo za vodu koju su i potrošili. Naknada iznosi 2,85 kuna. Primjerice, ako je vodoopskrba iscrpila 1000 kubičnih metara vode, a isporučila građanima njih 600, građani su platili 1710 kuna kroz svoje račune. Sada bi trebali platiti i za 400 izgubljenih kubičnih metara dodatnih 1140 kuna.

Ministarstvo poljoprivrede jetijekom ljeta otvorilo javnu raspravu o izmjenama zakona, ali je i dalje ostala odredba o novom nametu unatoč protivljenju vodoopskrba. Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist