Hrvatska

Plaćamo porez kao da smo u Australiji ili Norveškoj!

Besparica (Ilustracija/ Shutterstock Images LLC)

Hrvatska ubire više poreza nego što nam to dopušta porezni kapacitet i zbog toga rebalans proračuna treba provesti smanjenjem rashoda i većom djelotvornosti postojećih poreza, a nikako povećanjem ili uvođenjem novih.

S tim je upozorenjem izašao Institut za javne financije, i to u trenutku kad iz Banskih dvora stiže sve više informacija da se ministri oštro protive Linićevu prijedlogu rezanja njihovih proračunskih stavki.

Kako piše Večernji.hr, razina poreznog opterećenja u Hrvatskoj slična je bogatoj Norveškoj ili Australiji. Rebalans proračuna predviđa smanjenje rashoda postojećih korisnika za 3,6 milijardi kuna, što će se uglavnom usmjeriti u zdravstvo. Bunt zasad anonimnih ministara vjerojatno će pratiti glasni prosvjedi interesnih skupina nakon što bude jasnije kome će se sve uzeti.

– Političkim strukturama teže je smanjivati javne rashode nego povećati poreze jer se porezi odnose na brojne i prilično raspršene ekonomske subjekte koji se teško ujedinjuju u homogenu grupu za pritisak – navodi analitičarka Instituta za javne financijeMarina Kesner Škreb i upozorava da Vlada ne treba upasti u zamku i izbjegavati rezanje rashoda jer se Hrvatska nalazi među državama s visokim poreznim opterećenjem. Ministarstvo financija zasad planira i jedno i drugo.

Nedavno se ministar financija Slavko Linić pozvao na stav Europske komisije da je, mjerenom udjelom u BDP-u, naš udjel poreznih davanja niži nego u EU te zaključio da prostora za nove poreze ima. Ove se godine tako planira povećanje trošarina i oporezivanje svih dobitaka od igara na sreću, a od 2016. uveo bi se i porez na sve vrste kapitala, od štednje preko nekretnina do kapitalne dobiti.

No Marina Kesner Škreb u jučerašnjoj analizi ističe da je pogrešno porezno opterećenje u Hrvatskoj uspoređivati s ostalih 27 članica Europske unije, pa čak i samo sa zemljama sličnog BDP-a per capita, i to iz više razloga. Prvi je što podatak za Hrvatsku (32,9 posto poreznog opterećenja prema 36,4 EU prosjeka) nije statistički usporediv jer ne uključuje nenaplaćene poreze i doprinose, za razliku od ostalih država koje i taj podatak vode u statistici.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist