U samom centru Lapada smjestio se ugostiteljski objekt koji pruža novo gastronomsko iskustvo. Riječ je o pizzeriji Papillon koja u svojoj ponudi ima autentičnu napolitansku pizzu, rađenu po tradicionalnom receptu. Vlasnica pizzerije Tereza Dedo odlučila je tako u Dubrovnik donijeti dašak juga Italije. ‘Ključ svega su vrhunske namirnice’, reći će nam. Iako je svoja vrata otvorila prošle godine, netom prije pandemije koronavirusa i lockdowna, nije htjela odustati i nastavila je s ostvarivanjem zadanog cilja. To je stvaranje novog zanimljivog mjesta za druženja, uz probranu i dosad skroz drukčiju pizza ponudu u Dubrovniku.
Vrhunsko iskustvo
Tereza je dugi niz godina u ugostiteljskim ‘vodama’, no radeći na konceptu pizzerije i sama se prvi put upoznala s novim tehnikama. Iskustvo je stekla kroz savjete i edukaciju Marina Vanjaka, osnivača poznate pizzerije O’Hara u Zagrebu i predvodnika napolitana pizze u Hrvatskoj, ujedno i vlasnika Pizza Premium Brands koji ju je zajedno sa sinom Markom uveo u svijet napolitanskih pizza i omogućio posebnu vrhunsku opremu potrebnu za njihovu pripremu.
— Želimo da se sve radi na vrhunskoj razini. Riječ je o tijestu jednostavne recepture, ali za koje je potrebna cjelodnevna pažnja. Receptura je inače vidljiva na internetu i svatko može praviti ovo tijesto, no mi imamo potrebnu vrhunsku opremu. Kad se napravi pizza, najbolje ju je odmah pojesti. Zbog toga ne radimo dostavu. Spomenuli smo već kako za pizzu koristimo posebne namirnice – rekla je.
— Dakle, sve je premium – od brašna, mozarelle, šunke do San Marzano pelate. Sve su namirnice talijanskog podrijetla ne bismo li bili što originalmozarelle, šunke do San Marzano niji. Time se trudimo pružiti vrhunsko iskustvo – istaknula je. Inače, preko Lareto grupe nabavljamo namirnice. Pizzeria Papillon u svojoj stalnoj ponudi ima 15-ak pizza. Mogu se isprobati ‘klasične’ pizze kao Capricciosa ili Margherita, ali postoje i one malo drukčije koje je teško ne isprobati – pizza s mortadelom od vepra s tartufima. No, svako desetak dana imamo i posebne ponude. Primjerice, prošli tjedan smo odlučili našim posjetiteljima ponuditi pizzu sa šumskim voćem. Tako da imamo i slatke pizze među kojima je pizza Papillon s kruškama u stalnoj ponudi. To morate isprobati – naglasila je – pomaknut će vaše granice u okusima pizze.
Istaknula je da su posjetitelji posebno oduševljeni još jednim napolitanskim specijalitetom.
— To je Panuozzo! Možemo reći da je to jedna vrsta sendviča čije se tijesto peče dva puta i bude jako tanko i hrskavo – rekla je Tereza. Dodala je kako u ponudi imaju i salate, a za deserte je zaslužna njezina majka Jelka. U slatkom meniju tako imaju cheesecake, panna cotu i oreo.
Kokteli i pizze
Potrudili smo se i na slaganju karte s pićima. Samostalno smo izabrali pojedina craft piva, među kojima se ističe hrvatski proizvođač Medvedgrad, kao i vina. Poznati barmen Leo Bautović sa kolegicom Ivanom Vinković iz Art Cocktail Dubrovnik zaslužan je za kartu koktela koji su napravljeni samo od premium pića i sastojaka.
— Želimo povezati koktele i pizzu, mislimo da se mogu lijepo slagati. To dosad nismo vidjeli u Dubrovniku. Na listi imamo 20-ak koktela – naglasila je.
Pizzeria Papillon nalazi se na adresi Kralja Tomislava 7, Dubrovnik. Za više informacija možete se javiti na mail info@papillon-pizzeria.com ili na broj +385 20 301 016. Radno vrijeme: od 10 do 22 sata, ponedjeljkom zatvoreno.