Aktualno

PITALI SMO LJEKARNE Testove na drogu roditelji kupuju skrivečki

test testovi droga

Konzumacija droge u Gradu i okolici je, o čemu smo već pisali, alarmantna. Uglavnom su konzumenti mladi ljudi, među kojima i maloljetnici. Preko dva desetljeća u našim ljekarnama dostupni su za kupnju testovi na narkotike. Koliko se prodaju pitali smo ravnateljicu Ljekarni Dubrovnik, magistricu farmacije Marinu Svilokos.

10 posto veća potražnja
— Potražnja se povećava, možda nekih 10 posto, ali smatram da to nije zadovoljavajuće jer je konzumacija narkotika među mladima alarmantna i to nisu informacije samo iz ljekarni. Možda bi bila najbolja djelotvornost testiranja u školama na temelju slučajnog odabira. Obzirom na današnje zakone ne znam koliko je to moguće – rekla je Svilokos. Testovi prisutni u ljekarni, pojasnila je, detektiraju amfetamine, metamfetamin, ecstazy, kokain, marihuanu, hašiš, barbiturate, benzodiazepine te opijate: heroin, morfin kodein,tramadol, alkohol. U principu sve! Primjena je vrlo jednostavna, a i cijena pristupačna.
—Prisutnost narkotika testira se u urinu putem trakica. Postoje pojedinačni koji koštaju oko 5,5 eura, panel od 5 komada je 11 eura i panel od 10 komada 13,50 eura – kazala nam je ravnateljica Ljekarni Dubrovnik ukazujući na problem koji očito proizlazi iz srama onih koji dolaze kupiti testove na narkotike.
— Smatram da je konverzacija u ljekarnama jako loša, kao da se kupuje skrivečki. Na žalost taj problem nije dobio značenje koje bi trebao imati. Rijetko tko se upušta u razgovor. Mislim da svi znamo da je konzumacije i ovisnosti previše i da se ne poduzima dovoljno – zaključila je Svilokos.

marina svilokos ljekarna
Marina Svilokos

Ne prijetiti, optuživati, omalovažavati!
Pitanje koje se nameće kad su u pitanju testovi na narkotike vezuje se za pristup i potencijalno narušavanje odnosa s djetetom iskazivanjem nepovjerenja. Stoga smo psihologinju Anitu Prizmić konzultirali na ovu temu.
—Ako roditelj sumnja da dijete konzumira droge, najpoštenije je razgovarati s njime, objasniti mu svoje brige i strahove te želju i potrebu da ga testiramo. Ne uključivati prijetnje, optuživanja, omalovažavanja i slično jer će dijete automatski ući u otpor. Ako se radi o djetetu koje je rizično i kada su odnosi u obitelji narušeni ili ne postoji zajednički roditeljski stav, preporučila bih razgovor sa stručnom osobom – rekla nam je Prizmić. A zašto danas mladi ljude žive kako žive? Je li odgovor na pitanje zašto je konzumacija narkotika u tolikom porastu činjenica da je naprosto danas sve to dostupno, prije nije bilo? Ili je pak ključan uzrok utjecaj nametnutih trendova putem suvremene tehnologije, dokazivanje, nezadovoljstvo koje se pokušava na taj način ‘izliječiti’ ili makar ne osjećati? – pitanja su koja smo postavili psihologinji.
—Ovo je zaista vrlo važno i kompleksno pitanje koje se odnosi i na kompletno poimanje i stil života današnjice. Rekla bih da su mladi izgubljeni, izloženi prevelikoj količini podražaja posebno putem interneta, a nemaju fokus i usmjerenje, niti sposobnost filtriranja informacija. Sve se događa sad, u istom trenutku, informacije su dostupne na klik u sekundi, a današnja omladina nema pojma o odgođenom zadovoljstvu. Sjetimo se samo koliko smo nekad čekali Božić da dobijemo nešto što želimo, dok je sad mladima sve dostupno u trenutku u kojem požele. Mišljenja sam da mladi tragaju za ispunjenjem i smislom, ali putem trenutnih zadovoljstva. A činjenica je da su i alkohol i droge zastupljenije nego ikad. Na nama je da im ponudimo drugi način života i ukažemo na druge mogućnosti, ali i mi stariji smo čini mi se poprilično izgubljeni u svojim planovima i obvezama te zapravo vrlo sličnom načinu života. Jako puno ljudi mi kaže da doslovno samo preživljavaju dane, da su prazni, da su izgubili sebe… Mladi su samo slika i odraz društva, ne treba ih osuđivati, treba im pokazati kako živjeti drukčije – zaključak je psihologinje, koja roditeljima tinejdžera savjetuje da se maksimalno usmjere na izgradnju odnosa i to odmah u trudnoći i od rođenja, jer kad su djeca tinejđeri, već je kasno za početak razvoja odnosa.

anita prizmic 2
Anita Prizmić

—Dakle od početka se treba obraćati djetetu, pružati mu fizičku i emocionalnu podršku, jako puno slušati dijete kada priča o svom danu u vrtiću, svojim interesima, maštarijama… te ga usmjeravati u svakodnevnim životnim situacijama. To naravno zna biti jako dosadno i zamarajuće, a kapaciteti su nam, rekla bih, dosta smanjeni zbog naših osobnih obveza i problema, ali to je jedini način. Naravno da je moguće da unatoč svom trudu roditelja ipak dođe do eksperimentiranja s alkoholom i drogama. Ako se to dogodi, ni u kojem slučaju se ne smije praviti da se ništa ne događa. Roditelj može otići na savjetovanje kod stručne osobe u Odjel za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo te vidjeti opcije daljnjeg postupanja – zaključila je Prizmić.

A ŠTO KAŽU RODITELJI?
S djecom treba pričati, ali ako posumnjate – test na prepad!
Mame iz grupe ‘Mame iz Dubrovnika i okolice’ uglavnom su usuglašene u stavovima. Razgovori, povjerenje…, ali za slučaj sumnje itekako podržavaju testiranje.
—Situacija je alarmantna, djeca se trpaju svim i svačim. Na prepad radit testove ukoliko sumnjate na nešto je skroz normalno! – Maria.
—Treba svakako razgovarati s djetetom, nešto će im i ostati u glavi, ali i testirati na prepad jer svatko od njih želi biti prihvaćen u društvu pa čini razne gluposti. Situacija je više nego alarmantna – Marina. —S djecom treba pričati, ali isto tako treba neke stvari uzeti s rezervom i vjerovati majčinskom instinktu. Ako roditelj sumnja da dijete laže, ako mu okolina govori da nešto nije u redu, onda ga lijepo uzeti i testirati – Ines.

Iz tiskanog izdanja

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist