Aktualno

PITALI SMO GRADSKE VIJEĆNIKE PODRŽAVAJU LI ŠTRAJK Vrednuje li se rad u prosvjeti samo plaćom?

strajk skola014

Prosvjetni radnici proteklog utorka nastavili su s cirkularnim štrajkom pa su tako uz zagrebačke osnovne te srednje škole na red došle i one dubrovačko-neretvanske. Trinaesti je to dan kako nisu uspjeli pronaći zajednički jezik s Vladom Andreja Plenkovića. Naime, sindikalci od premijera zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova za 1,406 postotna boda. Ovim bi se izjednačili s ostalim javnim i državnim službenicima, a ukoliko bi se na prijedlog Plenkovića pristupilo tek rastu osnovice za 6,12 posto, njihova mjesečna primanja zaostajala bi i dalje za drugima u sustavu. U njihovoj borbi ih nesumnjivo podržavaju kolege iz visokoškolskih institucija obrazovanja koji su se pak prošli tjedan i sami odlučili izaći iz učionica zatraživši veći koeficijent za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike. Izrazi potpore ne izostaju ni od učenika te roditelja, a što o štrajku misle gradski vijećnici priupitali smo za čitatelje DuLista.

tatjana simac bonacicPlaća demotivirajuća

— Podržavam štrajk u školama zbog nastavnika, odnosno svih djelatnika koji cijeli svoj radni vijek rade vrlo odgovoran posao. Cijenim ih jer su oni, uz roditelje, najviše uz našu djecu. Potplaćeni su za svoj rad kojega rade vrlo odgovorno. Uz roditelje najvažnija su karika u lancu odgoja i obrazovanja. Sredstva koja dobivaju su mala i to je demotivirajuće za sve one koji bi se htjeli odlučiti za tu profesiju, koja je zapravo poziv. U poslu učitelja, odnosno profesora morate biti vrlo empatični, imati didaktičke sposobnosti i komunikacijske vještine, a vrlo često morate biti i psiholog jer je svaka nova generacija dodatno zahtjevna – govori SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić te dodaje kako ne bi bilo dobro u ovom trenutku odustati od štrajka. Treba zajedničkim snagama postići usklađivanje koeficijenata i udovoljiti zahtjevima prosvjetara, ali i pronaći model da djeca ne budu oštećena, poručuje Šimac Bonačić.

Drago joj je da su roditelji na njihovoj strani jer društvo, priča, mora biti svjesno potplaćenosti ove struke koja ulaže maksimalne napore za dobrobit naše djece. Također, ističe, kako su se uvođenjem kurikularne reforme povećali poslovi nastavnika, zapravo za veći opseg posla dobivaju isti plaću, što je niti malo stimulativno. Njeno mišljenje dijeli i gradska vijećnica dds-a Patricija Mage Vidak, ujedno učiteljica razredne nastave u oŠ Lapad. I sama je u štrajku, priznaje. ‘Podcijenili su nas politika i roditelji’, tvrdi. Zanimanje učitelja nekad je ljudima imponiralo, tumači. Međutim, danas to nije slučaj. ‘Kad čitate komentare na društvenim mrežama i portalima o učiteljima, dojam je kako imamo puno slobodnog vremena, malo radimo te se zapravo mnogi pitaju što uopće tražimo sa štrajkom’, dalje iznosi Mage Vidak.

patricija mage vidak gradsko vijece176Veći opseg posla

— Kurikularnom reformom povećao se opseg posla. Više je pisanog rada, a s djecom je, nažalost, manje. Trebalo bi biti obratno. Veći je opseg formativnog vrednovanja i više povratnih opisnih bilješki nego prije. To jest dobro, ali zahtijeva od nas dosta vremena. Ne znam koliko je javnost upućena, ali mi se svaki mjesec trebamo doškolovati, educirati putem Lumena. Također, moramo biti na ‘webinarima’ ako želimo uopće biti u tijeku kako raditi – objašnjava ova učiteljica razredne nastave. Nastavni dan počinje im, kaže, u 8 sati ujutro i traje do 12 i 15, a potom slijedi pisanje u dnevnik, unošenje ocjena, pisanih osvrta… A tu je, naravno, i priprema za svaki sat koja je neophodna bez obzira koliko godina staža imali jer se neprestano nešto mijenja i traži novo, zaključuje Patricija Mage Vidak koja pak smatra kako je cirkularni štrajk krivi put. Budući da se on na ovaj način znatno ne osjeti, sve će se dodatno odužiti. ‘Bit će problem djeci i nama jer ćemo morati dosta toga nadoknaditi’, dodaje.

I sama donedavno prosvjetna radnica, HNS-ova Marina Vučković Matić, u potpunosti razumije razloge ovog štrajka i daje punu podršku bivšim kolegama koji se za to bore na legalan način, koristeći svoje zakonsko pravo. Kao majka školarca misli da je nužno da učitelji i nastavnici dobiju adekvatnu plaću za svoj rad. ‘Nema veće odgovornosti od podučavanja budućih generacija, onih na kojima naša domovina ostaje i stoga smatram kako je potrebno učiniti pravu stvar te omogućiti izmjenu koeficijenata. Moramo znati da su upravo učitelji i nastavnici oni na kojima počiva obrazovna reforma koja je od ove godine ušla u škole i stoga je primjereno da se njima omogući pravedna plaća za svoj posao’, govori Vučković Matić. Osim njih, priča, tu je i nenastavno osoblje na čijim leđima možda ne počiva provođenje same reforme, ali oni drže u svojim rukama funkcioniranje škola i jednako tako imaju pravo biti plaćeni u skladu sa svojim obvezama.

vuckovic matic02Što je s nadoknadom nastave?

— I njima se s godinama bitno promijenio opseg, ali i sama količina posla, dok je plaća ostala ista. Dakle, ovdje nije riječ o pukoj borbi za veće plaće, već se radi o ispravljanju nepravde koja postoji već godinama. Osim toga, to je dio strategije reforme koja je do ove faze uglavnom financirana putem EU fondova. S obzirom na to da je ušla u sve hrvatske školske klupe i omogućila našoj djeci obrazovanje primjereno 21. stoljeću, red je da i djelatnicima u obrazovanju omogućimo koeficijente primjerene zanimanjima koje obavljaju – tvrdi ova HNS-ovka.

Srđ je Grad, odnosno, njihov Nikša Selmani, u potpunosti vjeruje kako je ovaj štrajk opravdan. ‘Ono što oni zapravo žele je da se smanji taj financijski jaz između njih i ostalih javnih službi. Mislim da je ključ u tome da sindikati traže povećanje koeficijenta, a ne ono što im Plenković nudi, a to je veća osnovica’, tumači ovaj gradski vijećnik.

selmanigradsko vijece006— Uostalom to što im Vlada RH nudi obuhvaćeno je Temeljnim ugovorom te je već bilo određeno da se mora ići u pregovore. Praktički, povećanje osnovice je dogovorena stvar. Štrajk je u demokratskim državama jedna sasvim legalna metoda i u ovom slučaju potpuno legalistički opravdana. Vjerujem da će se problem neodržanih satova nastave već riješiti. Moramo biti svjesni kako je riječ o ljudima koji obrazuju našu djecu, praktički stvaraju budućnost država i tom segmentu Hrvatska ne smije štedjeti i ponašati se na ovaj način. Drago mi je da su roditelji postali svjesni važnosti učitelja, odnosno profesora i u ovom društvenom kontekstu bitno je što su podržali njihova nastojanja. Hrvatska je konačno došla na razinu da se mora boriti za principijelne stvari – iznosi za DuList Selmani.

dorsner gradsko vijece002Reperkusije neizbježne

Usprkos tome što razumije potrebe i djelomično nezadovoljstvo učitelja da nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad jednako kao što to nisu dovoljno nagrađeni ni zdravstveni djelatnici, policija i npr. radnici koji rade na razminiravanju, gradska vijećnica HDZ-a Katarina Doršner, vjeruje da ova Vlada ima puno razumijevanja i za vrijeme cijelog svog mandata čini sve moguće za unapređenje statusa i povećanje plaća. ‘Jednako tako mislim da za ovaj štrajk nisu dovoljno pitani roditelji i kolike će to imati reperkusije na odgoj i obrazovanje učenika, a postoje tu i druga pitanja evaluacije stručnog rada pojedinaca i programa’. Osim toga, nadodaje, može se čuti i drugo mišljenje prosvjetnih radnika da ovaj prosvjed na neki način ruši njihovo dostojanstvo i dignitet struke.

— Rad u prosvjeti i zdravstvu se ne vrednuje samo plaćom. Osobno sam zadovoljna koliko se u našem Gradu i Županiji investira u poboljšanje uvjeta rada jer im je posebno na srcu i umu odgoj naraštaja. Da su nama naši učitelji i profesori davali znanje na kapaljku prema tome koliko su bili plaćeni, ne bismo mi danas bili stručnjaci i humani u svom radu. Dakle mislim da treba početi raditi i nastaviti dialog – stava je Doršner. Štrajk, objašnjava nam DUSTRA-ina Ivana Šepak, podržava. Ipak, misli kako se plaće ne bi smjele svima linearno povećati, već po zaslugama. ‘Postoje bolji i lošiji, bolji bi trebali biti nagrađeni za svoj trud, dok oni lošiji koji ni na koji način ne oplemenjuju obrazovnu zajednicu ne bi smjeli dobiti povišicu. Takav pristup ne utječe dobro na moral prvih’, zaključuje Šepak.

sepak006Andrea Falkoni Račić/Iva Dedo

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. listopada 2019.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist