Grad

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

rsz predavanje uloga pirotehnicara u domovinskom ratu

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, a koji se obilježava 4. travnja, u OŠ Marina Getaldića – zgradi Centar održano je predavanje o ulozi pirotehničara u Domovinskom ratu.

Edukativno predavanje učenicima 6. i 7. razreda OŠ Marina Getaldića priređeno je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova – Službe civilne zašite Dubrovnik i Grada Dubrovnika te Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik jer su se učenici mogli upoznati s eksponatima iz fundusa Muzeja.

Predavanje su održali Niko Limov (Županijski centar 112 Dubrovnik)) i Ivo Gleđ (Protueksplozijska služba – Regionalna protueksplozijska jedinica Split). Predavači su aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu – Niko Limov u funkciji načelnika Stožera civilne zaštite, a Ivo Gleđ kao jedan od pirotehničara – te su učenicima pobliže predstavili ispravna postupanja ukoliko se u prirodi susretnu s odbačenim minsko eksplozivnim (MES) i neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS).

Sudjelovali su još pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić i voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić te su naglasili važnost edukacije i informiranja djece i mladih o opasnostima od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova.

Naime, iako naša županija u potpunosti oslobođena minsko eksplozivnih sredstava i kao druga županija u Republici Hrvatskoj još 2014. godine proglašena područjem bez mina, opasnost od pronalaska pojedinačnih, napuštenih, odbačenih ili naknadno pronađenih eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava nije prestala te su iz tog razloga ovakve i slične edukacije poželjne jer potiču odgovorno ponašanje kod građana s ciljem smanjenja rizika od stradavanja.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju (4. travnja) proglašen je na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u prosincu 2005. godine, temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju te se od tada kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj.

Od 1991. godine u 1.374 minska incidenta i nesreća u Republici Hrvatskoj je stradalo 2.008 osoba, od kojih 523 osobe smrtno. U razdoblju nakon završetka Domovinskog rata do danas 597 osoba je stradalo od mina, od kojih 203 osobe smrtno. Obavljajući poslove razminiranja u Republici Hrvatskoj nastradao je 131 pirotehničar, od kojih 38 smrtno.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist