Hrvatska

‘PINNA NOBILIS’ Pronađeno je pet juvenilnih jedinki plemenite periske

periska 3

Prilikom pregledavanja pergolara na uzgajalištu školjkaša Platforma 22 ispod Šibenskog mosta, sredinom kolovoza pronađeno je pet juvenilnih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis). Jedinke su pronađene na različitim dubinama, na pergolarima postavljenim između 1,5 i 8 metara dubine.

Djelatnici uzgajališta pažljivo su skinuli jedinke s pergolara, smjestili ih u bazen s protočnom morskom vodom te dojavili vrijedan pronalazak.
Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije te Hrvatski veterinarski institut, partneri u provedbi aktivnosti očuvanja plemenite periske u hrvatskom dijelu Jadrana, povratno su kontaktirali uzgajalište i dali uputu oko načina zbrinjavanja jedinki do dolaska djelatnika nadležnih institucija.
Tijekom terenskog obilaska, utvrđeno je da su jedinke u dobrom stanju i da dobro reagiraju na podražaj.

S uzgajalištem je dogovoreno da jedinke privremeno ostanu u protočnom bazenu na pontonu uzgajališta dok im se ne oporave bisusne niti i budu spremne za povratak u more.
U srijedu 21. kolovoza, ponovit će se terenski obilazak kako bi se provjerilo stanje jedinki te prikupili uzroci za laboratorijsku analizu.

Ovim putem Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije zahvaljuje djelatnicima uzgajališta na dojavi o pronalasku živih jedinki te pruženoj pomoći. Također apeliramo na sva uzgajališta školjkaša da prilikom pregleda infrastrukture uzgajališta obrate posebnu pažnju na prisutnost plemenitih periski. Uzgajalištima školjkaša Ministarstvo će dostaviti detaljnije upute za postupanje pri pronalasku jedinki plemenite periske.

Plemenita periska (Pinna nobilis) je endem Sredozemnog mora te naš najveći školjkaš. Uglavnom nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. U Jadranskom moru se najčešće može pronaći između 2 i 30 metara dubine, može narasti do 120 cm te se pojavljuje u cijelom Jadranu.
Od 2019. godine populacije plemenite periske u Jadranu su zahvaćene smrtonosnom zarazom koja je uzrokovala masovne pomore te za sobom ostavila brojne uginule jedinke na dnu mora. Do sada je u hrvatskom dijelu Jadrana potvrđeno 25 živih jedinki, tako da je ovih pet jedinki svakako vrijedan nalaz, koji daje nadu da plemenita periska može preživjeti.

-Podsjećamo da je plemenita periska strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine, broj 80/19, 15/18, 14/19, 127/19, 155/23) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (Narodne novine, broj 144/13, 73/16), što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa, te je zabranjeno namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki – priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Foto: Platforma 22

Pročitajte još

MORH RAZRIJEŠIO DILEMU Srbi i ostali s dvojnim državljanstvom oslobađaju se obveze služenja vojnog roka ako…

Ivana Mijić Vulinović

Osobe s invaliditetom još uvijek čekaju na rješenja o inkluzivnom dodatku, osam mjeseci nakon stupanja Zakona na snagu

Dulist

Od 1. siječnja uvodi se obvezni vojni rok koji će trajati dva mjeseca

Dulist