Kultura

Pierre-Laurent Boucharlat dojmio publiku 18. Epidaurus Cavtat Festivala

Pierre Laurent Boucharlat Epidaurus Cavtat Festival 18 19

Izvanredna večer posvećena klaviru, s vrhunskim francuskim pijanistom Pierre-Laurent Boucharlatom, otvorila je drugi vikend ovogodišnjeg, uistinu bogatog Epidaurus Cavtat Festivala.
Boucharlat je publiku impresionirao dubokom interpretacijom klasičnih djela Ludwiga van Beethovena kroz izvedbe njegovih sonata. Uz tehnički savršene izvedbe, pijanist je dodatno obogatio iskustvo publike dijeleći vlastite dojmove o skladatelju i glazbenom putovanju kroz koje ih je vodio. Na kraju večeri, pijanistica i umjetnička direktorica Epidaurus Cavtat Festivala, Ivana Marija Vidović, vodila je zanimljiv i interaktivan razgovor, spajajući umjetnika i publiku kroz crtice iz života ovog pijanista jedinstvene glazbene senzibilnosti.
Pierre-Laurent Boucharlat, koji je 2000. godine objavio CD s Chopinovih 24 etida, tada se smjestio među najveća imena umjetnika klasične glazbe. Od tada nastupa diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike, a publika ga cijeni zbog njegove vrhunske tehnike i “francuske elegancije” koja je prisutna u svakoj njegovoj izvedbi.
Osim solo nastupa, Boucharlat je aktivan i kao komorni glazbenik, često surađujući s renomiranim međunarodnim umjetnicima. Njegov repertoar obuhvaća sve, od pijanističkih recitala i orkestralnih koncerata do glazbenih drama i predavanja-koncerata. Posebno je poznat po izvedbama Beethovenovih sonata, dok njegove interpretacije francuskog repertoara 20. stoljeća (Debussy, Fauré, Ravel, Poulenc) redovito izazivaju oduševljenje kritike.
Njegov umjetnički doprinos prepoznali su i suvremeni skladatelji, koji su mu posvetili nekoliko kompozicija. Boucharlat je također umjetnički direktor festivala Musicales en Tricastin te savjetnik za klasičnu koncertnu sezonu grada Ecully.
U nastavku Epidaurus festivala, publika će večeras imati priliku uživati u nastupima mladih međunarodnih talenata i vrhunskih umjetnika klasične glazbe.

Na sceni će, 7. rujna u Domu kulture Cavtat, s početkom u 19 sati, nastupiti dvojica iznimnih pijanista iz Italije: Alessandro Capone i Remo Raimondo Mazzeo.

Koncert glasovirskog dua nazvan Dvije Raguse / The Two Ragusas, posveta ženi (Homage to Women), održat će se u nedjelju, 8. rujna, s početkom u 20 sati u Domu kulture Cavtat. Diana Nocchiero & Vera Lizzio, dvije su pijanistice sa zavidnom međunarodnom karijerom. Obje umjetnice nastupale su u prestižnim dvoranama diljem svijeta, a njihova interpretacija klasičnih djela donosi bogatstvo i snagu zajedničkog muziciranja.
Nakon njihovog nastupa, u 21 sat slijedi koncert pod nazivom GITARISSIMO u izvedbi Luciana Pompilija.
Ovaj vrhunski gitarist, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, izvodit će djela klasičnog gitarskog repertoara. Koncert će biti posvećen sjećanju na Antu Skaramucu, dugogodišnjeg prijatelja i pokrovitelja festival.

Pročitajte još

Knjiga Stipe Kutleše o Ruđeru Boškoviću predstavlja se u Ravnom

Dulist

PERFORMANCE NA STRADUNU Dubrovniku i mojoj majci! Ne, nije Slaven Tolj!

Dulist

Violinski virtuoz Dan Zhu ponovno u Gradu

Dulist