Politika

Pezo: ‘Priča da je samo Igor Legaz zaštitnik pomorskog dobra je otrcana’

blaz pezo074

Priča da je samo Igor Legaz zaštitnik pomorskog dobra je definitivno otrcana i samo koristi njegovoj prezentaciji – rekao je ovog utorka među ostalim predsjednik ŽO HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Blaž Pezo na konferenciji za medije. Naime, sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem dao je osvrt na turističku sezonu i politička te ostala aktualna zbivanja. Među njima je i javna akcija koja se proteklog tjedna odvio kod Ville Elite.

Dobroslavić je, komentirajući ovu temu, istaknuo je kako su davali brojne koncesije za korištenje pomorskog dobra, ukupno 282, od toga se 60 tiče plaža i marina.

-Nijedna koncesija nije zatvorenog tipa, iako je mogla biti po starom zakonu. Sad više ne može. Tako smo odredili da pomorsko dobro ostane otvoreno za sve. i u koncesiji – dodao je.

Smatra kako je Igor Legaz ‘prekoračio svoje ovlasti’ i da ‘nije dobro niti prihvatljivo da netko na takav način uzima zakon u svoje ruke’.

-Razumijemo prosvjede, čak i blagonaklono gledamo na njih jer doprinose dobrobiti naših građana i upozoravaju na moguća svojatanja pomorskog dobra. No, da netko ide rušiti nečiju imovinu, to zaista nije prihvatljivo. Isto kao što, s druge strane, nije prihvatljiv napad pojedinaca na gospodina Legaza. Nikakvo uzimanje zakona u svoje ruke nije prihvatljivo. Ići pilati nečiji zid za nas nije prihvatljivo. Po toj logici netko može doći na Stradun i reći da Orlandu mač stoji krivo i da ga treba prepilati. To ne dolazi u obzir – naglasio je župan.

frankovic pezo dobroslavic 3

Pezo je istaknuo kako, s obzirom na to da ima ‘niz iskustava s njime u proteklom razdoblju’, Igor Legaz ‘nije dosljedan’ te da je ‘poprilično selektivan u obrani javnog dobra’.

-Imao je puno loših dijelova prošlosti. Podsjetit ću da je bacao ležaljke legalnom koncesionaru ispred hotela Maestral, samo zato što koncesiju nije dobio njegov prijatelj. Ti njegovi performansi su upravo to, a ne aktivizam. Njegov je aktivizam selektivan i ne ‘udara’ na one na koje bi trebao. Također, predstavlja se pod imenom takozvane Divlje lige kojoj je on predsjednik. On nema nikakve veze s Divljom ligom. Godinama je bio protiv toga i rušio tu priču – naglasio je među ostalim Pezo.

Ispalo je, kako kaže, da ‘Legaz jedini brani pomorsko dobro’, no, kao što je ponovio, ‘županija nije dala nijednu zatvorenu koncesiju’.

-Pristup pomorskom dobru ispred Ville Elite je slobodan. Postoji kapija, postoji uređeni prilaz s druge strane. Da je on oslobodio neki prolaz koji dosad nije postojao, nije točno. On je maknuo zid na način koji po meni nije prihvatljiv. Ali, s druge strane, taj zid tamo nije vjerojatno smio biti. Tako da je to za neke druge institucije koje su to trebalo riješiti prije njega. No, uzimanje zakona u svoje ruke je svakako nešto što nećemo podržavati – kazao je Pezo i dodao kako je gradonačelnik najavio strožu borbu s ljudima koji na nezakonit način koriste pomorsko dobro.

-Sigurno će se Grad na malo konkretniji način uputiti u zaštitu pomorskog dobra – dodao je.

‘Franković: Nismo dobili nalog’
Franković je naglasio ‘kako čin preuzimanja samovolje i rušenje bilo čega, nije nešto što je normalno’.

-Ne podržavam samovolju i osobno rušenje zida. Mislim da su to trebale napraviti institucije. Institucije nisu napravile svoj posao. No, osobno sam osudio napad na Igora Legaza – naglasio je.

-Razumijemo frustraciju pojedinaca da su određeni gospodarski subjekti uzeli pomorsko dobro zdravo za gotovo i zapravo ga prisvojili. Selektivni pristup u ovom slučaju je nešto što je zanimljivo. Nisam nikad vidio da je gospodin Legaz došao na Lapadsku obalu i micao stolice obitelji Miletić jer su najmanje 10 godina zloupotrebljavali pomorsko dobro – kazao je dodavši kako novim zakonom jedinice lokalne samouprave imaju veće ovlasti po pitanju pomorskog dobra.

-Zakon o pomorskom dobru je izglasan prije nekoliko mjeseci. Ima svoje odredbe. Ne može jedinica lokalne samouprave po tom zakonu, dok ne dobije ovlasti. Ovlasti dobiva kad resorno ministarstvo provede potrebne edukacije i dodijeli ovlast pomorskog redara djelatnicima jedinice lokalne samouprave. Očekivano je da to neće biti tijekom ove sezone – dodao je.

-U ovom konkretnom slučaju članak 15. zakona o pomorskom dobru jasno kaže da ako određeni gospodarski subjekt ili fizička osoba, prisvoje pomorsko dobro i na njemu izgrade nešto, u tom slučaju na teren izlazi pomorski inspektor iz kapetanije, koji treba utvrditi radi li se o kršenju pomorskog dobra. Ako se utvrdi, daje pisani nalog prekršitelju da ukloni taj dio zida u određenom vremenu. Ako se zid ne ukloni, onda pomorski inspektor daje nalog jedinici lokalne uprave da ukloni zid. Spomenuo je i kako u konkretnom slučaju kod Ville Elite nisu dobili nalog od pomorskog inspektora za uklanjanje zida. Da kojim slučajem jesmo – mi bismo ga uklonili. U trenutku kada prođe edukacija redara, siguran sam da će zloupotreba pomorskog dobra biti svedena na minimum – rekao je dodavši kako su dosad dobili preko 30 prijava za kršenje pomorskog dobra, a prevladavaju prijave na području Rijeke dubrovačke, prvenstveno za iznajmljivanje ilegalnih vezova.

-U ovom slučaju još uvijek sada ne možemo djelovati. Bilježimo sve, prosljeđujemo nadležnoj instituciji, a to je kapetanija. No, čim završi edukacija, krenut ćemo s rješavanjem navedenog – dodao je.

Dva zbora građana
Gradonačelnik Mato Franković na konferenciji je uputio i poziv na zbor građana Rijeke dubrovačke ove srijede na kojem će stručnjaci govoriti o trasi brze ceste.

-Sazvao sam zbor upravo radi sučeljavanja dijaloga između stanovnika cijelog područja Rijeke dubrovačke te Hrvatskih cesta, izrađivača glavnog projekta, izrađivača Studije utjecaja na okoliš… Vjerujem da su jedini meritorni da nam razjasne i ukažu na ono što misle da se može riješiti. S druge strane je iznimno važno da čuju mišljenje građana. Važan je dijalog jer govorimo o jednom strateškom projektu bitan za Dubrovnik i njegovu budućnost – kazao je.

Na konferenciji je jedno od pitanja bilo – jesu li župan i gradonačelnik postigli dijalog po pitanju brze ceste?

-Čini se da jesmo postigli dijalog. Nismo se mi previše mimoilazili u mišljenjima. Odnosno, imali smo situaciju da je stav županije bio izgradnja brze ceste. Moj stav slijedi isto ono što slijedi županija – svjesni smo nužnosti i neophodnosti izgradnje brze ceste, ali istovremeno pokušavamo doći do toga da se izmoderira priča, da se maksimalno očuva okoliš. Treba pronaći kompromis između jednog i drugog. To je taj dijalog koji zagovaramo. Idemo sjesti i razgovarati – rekao je Franković koji je ujedno stanovnik Mokošice. Smatra kako će se na sutrašnjem zboru dobiti konkretni odgovore od strane Hrvatskih cesta, kao projektanta, a pozvano je i Društvo arhitekata Dubrovnik.

-Cesta negdje mora proći i ne možemo je vući da ide po zraku. No, mora napraviti što manje štete za okoliš i područje kojim prolazi – dodao je. Rekao je da nije znao da će GK Komolac sazvati vlastiti zbor građana, što je, kako kaže, njihovo statutarno pravo.

-Očekivao sam da će u trenutku kada predstavnici GK Komolac vide da sam sazvao zbor građana cijele Rijeke dubrovačke, odustati od svog zbora građana. Ne znam koja je svrha tome zboru osim ako nije čisto politička svrha. Tko će doći na taj zbor građana ako ćemo ga imati dva dana prije na kojem će biti svi relevantni faktori koji nešto odlučuju i koji nešto mogu promijeniti? Čemu zbor građana koji ništa ne može promijeniti. Čini mi se da je sazivanje zbora građana samo dva dana nakon čisti politikantski čin, a ja to želim izbjeći – kazao je.

O turističkoj sezoni
Na konferenciji za medije Franković, Pezo i Dobroslavić istaknuli su zadovoljstvo turističkom sezonom. Rekli su da će biti rekordna po pitanju financijskih učinaka. Također, navode kako se u budućnosti turistička sezona ne bi trebala mjeriti kroz brojanje dolazaka i noćenja. Pezo, ravnatelj Lučke uprave DNŽ rekao je da bilježe 15 posto povećanje broja ticanja, a 38 posto veći povećanja broja putnika. Do kraja godine bi trebali imati ukupno 357 ticanja.

-Najave za sljedeću sezonu su dobre, već sad imamo 300 ticanja, predbilježbi i potvrda – dodao je.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist