Županija

PETROV Zajedno recimo konačno NE za TE na ugljen!

bozo petrov

Gradonačelnika Metkovića Božo Petrov (MOST) povodom velikog Sveneretvanskog prosvjeda protiv termolektrane na ugljen koji će se održati u subotu, 17. svibnja u Pločama uputio je priopćenje u kojem poziva sve Metkovke i Metkovce, kao i sve Neretvanke i Neretvane da se pridruže prosvjednicima.

Osim toga poziva i političke stranke u Gradu Metkoviću i dolini Neretve da se javno očituju o potencijalnoj ugrozbi koju dolini Neretve donosi izgradnja termoelektrane na ugljen u Pločama, kao i da pozovu svoje članstvo na subotnji prosvjed na kojemu će tom projektu zajedno reći konačno ne!

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Poštovane sugrađanke i sugrađani, poštovane Neretvanke i Neretvani, poštovani susjedi neretvanskih gradova i općina,
u subotu, 17. svibnja građanske inicijative „Pravo na zdrav život“ iz Ploča i „Spasimo dolinu Neretve“ iz Metkovića organiziraju Sveneretvanski prosvjed koji će u 19 sati započeti u Pločama pred crkvom Kraljice Neba i Zemlje. Prosvjedovat će se protiv zamisli da se u Pločama, tik uz najvrjedniju europsku deltu, gradi ogromna termoelektrana na ugljen.
U javnosti se stalno provlači teza da Hrvatska treba biti energetski neovisna. Hoće li joj tu neovisnost donijeti izgradnja TE Ploče na ugljen?! Tvrdim da neće jer se ne radi o projektu Republike Hrvatske, nego o projektu nepoznata privatnog kapitala koji u našoj, još uvijek zelenoj, dolini želi nasaditi postrojenje koje će zauvijek promijeniti njezinu sliku, kako krajobraznu tako i ekološku. Jedini motiv investitora je profit, a priče o energetskoj neovisnosti Hrvatske služe samo za podilaženje našemu ionako poljuljanu nacionalnom ponosu.

Neće ta termoelektrana preporoditi dolinu Neretve niti će joj osigurati toliko željenih radnih mjesta da bi se zaustavilo iseljavanje naše mladosti. Zamislite samo što bi se sve s milijardu i dvjesto milijuna eura, koliko bi stajala gradnja TE, moglo pokrenuti u dolini Neretve!? Stotine malih projekata vrijednih desetak milijuna eura sigurno bi od naše doline napravile čudo. Ali, ne, njih ne zanimate vi. Zanima ih samo profit koji će ostvarivati na račun našega zdravlja i na štetu zdravlja naših potomaka.
Uzimajući u obzir argumente nekih stručnjaka da su takve termoelektrane danas kudikamo ekološki prihvatljivije od nekadašnjih, ne mogu ostati gluh na upozorenja drugih stručnjaka da ne postoje termoelektrane na ugljen koje u atmosferu ispuštaju samo bezazlenu vodenu paricu. Postoje toliko sitne čestice koje prolaze sve najsuvremenije filtre i koje bi sljedeća četiri desetljeća udisali svi Neretvani i stanovnici okolnih područja Pelješca, Makarskoga primorja, Hvara, Korčule i susjedne Hercegovine.
Stoga vas pozivam da se u subotu pridružite prosvjednicima u Pločama da bismo obranili našu jedinu dolinu Neretve koju smo izabrali za život sebi, a nadam se i svojoj djeci.

Pozivam i sve političke stranke u gradu Metkoviću i dolini Neretve da budu odgovorne prema svojemu članstvu te da se javno očituju o potencijalnoj ugrozbi koju dolini Neretve donosi izgradnja termoelektrane na ugljen u Pločama i pozovu svoje članstvo na Sveneretvanski prosvjed na kojemu ćemo tomu projektu zajedno reći konačno NE!

gradonačelnik Metkovića
Božo Petrov’

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist