Županija

Petrov: Umrežit ćemo cijelu javnu upravu, svi papiri na jednom mjestu

petrov dobroslavic

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je u petak u Dubrovniku kako će se u sklopu reformi umrežiti cijela javna uprava, a sva javna tijela bit će spojena na način da će građani sve informacije i zahtjeve moći pronaći na jednom mjestu.

Petrov je na Međunarodnom investicijskom forumu ”Dubrovnik 2016.” rekao kako država troši milijrdu kuna na informatizaciju koja je u različitim segmentima nepovezana.

– U nacionalnom planu reformi koji je u pripremi neke od mjera će imati izravni fiskalni učinak, a osobito promjene koje se planiraju u zdravstvu, sustavu javne nabave, informatizaciji javne uprave itd. Kod informatizacije javne uprave prvo je bilo stvaranje paketa u kojem će se umrežiti cijela javna uprava što će na kraju donijeti korist i građanima i javnim tijelima. Država u ovom trenutku troši preko milijardu kuna na informatizaciju koja je u različitim segmentima nepovezana. Ako se povežu sva javna tijela osim racionalizacije troškova ona sredstva koja se danas izdvajaju moći će se bolje uložiti, a sustav će postati mnogo transparentiji, brži i efikasniji – rekao je Petrov te dodao kako će ono što je počelo projektom ”e-građanina” iz jednosmjerne komunikacije postati dvosmjerna.

-Ono što je počelo s e-građaninom koji je trenutno jednosmjerna komunikacija ukoliko se povežu sva javna tijela s informacijama na jednom mjestu, taj sustav će postati dvosmjeran. Sustav će funkcionirati na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, moći ćete pratiti svoje zahtjeve, tko ih i u kojem roku rješava, a osim toga bit ćete povezani sa svim ostalim institucijama i njihovim ispostavama – rekao je Petrov te dodao kako je to jedna od najvažnijih poruka koja će se dogoditi u prvih godinu dana i koja će biti zamašnjak razvoju RH.

Potpredsjednik Vlade rekao je i kako je Hrvatska prošla tešku ekonomsku krizu na koju nije najbolje odgovoreno i zato je ova Vlada postavila temelje za dugoročni održivi gospodarski rast kroz nekoliko prioriteta.

-Fiskalna konsolidacija, povećanje kreditnog rejtinga, smanjenje troška financiranja i time vraćanja povjerenja investitorima, mjere za gospodarski ekonomski rast u smislu uklanjanja barijera i pojednostavljenja poslovanja, smanjivanje opterećenja poslovanja, reforme u javnom sektoru i dostupnost javnih usluga što bi u konačnici rebalo rezultirati kvalitetnim investicijama i otvaranjem radnih mjesta i preobrazbom gospodarstva – rekao je Petrov te dodao kako ‘proračun za ovu godinu podrazumijeva rashode na razini 2015. godine što će u konačnici značiti uštedu od 2.5 milijardi kuna’.

Ustvrdio je i kako se osim ovih mjera planira ostvariti 500 milijuna eura prihoda kroz aktivaciju državne imovine čime će se smanjiti potreba za zaduživanjem.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ovogodišnji forum tematski.

-Teme su pametne zajednice i pametna ulaganja. Mi smo svjesni da živimo u digitalnom dobu i informacijska i komunikacijska tehnologija ima vodeću ulogu u transformaciji života građana. Razvitak se temelji na takvim tehnologijama i pametne zajednice su jedni način kako ići u korak s vremenom s kojim se susrećemo. Ova županija je pripremila tri projekta širokopojasnog interneta koji će se financirati iz EU fondova, i time će svaki dio naše županije biti pokriven brzim internetom – rekao je Dobroslavić.

Pomoćnica ministra regionalnog razvoja i EU Marija Vučković istaknula je kako Dubrovačko-neretvanska županija ima težnju povezivanja kojem je u središtu kvaliteta života, ali i odnos prema prirodi, ali potencijalima koje kao društvo imamo.

-U središtu projekta pametnih zajednica su znanje, vještine i kreativnost i s tim u vezi infrastruktura koja ljudima pomaže u afirmaciji. Razvoj pametnih zajednica nisu samo projekti poput e-Uprave i e-učenja već je riječ o integriranom pristupu i promjeni način razmišljanja i građenju vizije i integraciji tehnike i tehnologije u ono što je najvažnije – rekla je Vučković.

Inače, forum se sastoji od tri panela. U prvome, pod nazivom ”Trendovi tržišta investicija” razgovaralo se o investicijskoj politici Hrvatske i globalnim trendovima. Drugi i treći panel odnose se na ICT tehnologije, pa će se u drugom panelu, pod nazivom ”Pametni gradovi i pametne zajednice- generatori razvoja” prikazati primjer Barcelone u ovoj oblasti. U trećem će panelu biti govora o modelima financiranja ”pametnih investicija”.

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist