Kultura

PETRA JELAČA Predavanje ‘Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti’ ovog petka u Sponzi!

petra jelaca
SANYO DIGITAL CAMERA

Kazališna kritičarka Petra Jelača, koja već dva desetljeća prati dramski program Dubrovačkih ljetnih igara, ovog petka, s početkom u 20 sati u atriju Palače Sponza, održat će predavanje ‘Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti’.
Šetnja kroz razvojne faze dubrovačke ambijentalnosti okosnica je ovog predavanja reminiscentnog i edukativnog karaktera. Bavi se definiranjem tog karakterističnog kazališno-sociološkog fenomena koji u posljednjih dvadesetak godina iščezava.
U isto vrijeme, pojmom ambijentalnosti se u javnosti često barata, a da ga se dovoljno ne razumije, kao i usporedbama Igara s velikim europskim festivalima poput Salzburga, Avignona ili Edinburgha.

Predavačica će provesti publiku odabranim ambijentalnim postajama iz povijesti Igara te nastojati dočarati u čemu je bila tajna tog fenomena, te što je toliko oduševljavalo i kritiku i publiku.
Publika je, kako ona koja se sjeća postaja ove kronološke šetnje, tako i ona koja o njima možda po prvi puta sluša, pozvana da se uključi svojim komentarima.
Petra Jelača rođena je 1981. u Dubrovniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i talijanski jezik i književnost. Usavršavala se na Sveučilištu Paul Valéry u Montpellieru (Master 2, istraživački smjer), a kasnije i na studiju Dramaturgije izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2002. do 2010. redovito je kritički pratila dramski program Dubrovačkih ljetnih igara u emisiji Festivalska panorama Hrvatskog radija-Radio Dubrovnika. Bila je stalna suradnica za kazališnu kritiku u emisiji Lica i sjene Prvog programa Hrvatskog radija od 2004. do 2011. Pisala je kazališne recenzije za poslovni časopis Lider od 2009. do 2015., a od 2016. je suradnica za kazališnu kritiku na portalu Dubrovnik net. Objavljuje kazališne kritike u emisiji Theatralia Trećeg programa Hrvatskog radija, u Vijencu, književnom listu Matice Hrvatske za umjetnost, kulturu i znanost, te feljtone na portalu Kazalište.hr. Objavljivala je teatrološke i književnopovijesne članke, eseje i kazališne kritike u raznim stručnim časopisima (Kazalište, Kolo, Dubrovnik, Vijenac) kao i u raznim emisijama Trećeg i Prvog programa Hrvatskog radija. Uredila je niz kazališnih izdanja, programskih knjižica za dramu, na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje ih je uređivala od 2008. do 2012, te u Kazalištu Marina Držića, od 2014. do 2019. surađivala na monografijama Neva Rošić (2014.) te Port of dreamers (EU projekt, 2019.), obje u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara. Surađivala je kao autorica adaptacija i radio drama u emisijama Radio drama i Radio scena Dramskog programa Hrvatskog radija, kao dramaturginja na Dubrovačkim ljetnim igrama, u autorskom projektu Saše Božića Skup: igre (2012.), te kao asistentica redatelja Bobe Jelčića i Nataše Rajković u autorskom projektu Allons enfants! (2013.), također na Dubrovačkim ljetnim igrama. Kraću prozu objavljuje u emisiji Riječi i riječi Trećeg programa Hrvatskog radija. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih simpozija: Središnja međunarodna konferencija u povodu 500. obljetnice rođenja Marina Držića, u Dubrovniku i Sieni, s temom Dva Držićeva negromanta, 2008, Društvena i kulturna povijest Židova na istočnoj obali Jadrana, međunarodna konferencija, Centar za mediteranske studije Sveučilišta u Zagrebu i Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta u Dubrovniku, s temom Magija i alkemija u hrvatskoj renesansnoj književnosti, 2010, Theatrum mundi, teatrološko-politološki seminar, Inter-University Centre Dubrovnik s temom Allons enfants!, političko kazalište na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2013. članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, te ocjenjivačkog suda za dramu nagrade Orlando Hrvatske radio televizije na Dubrovačkim ljetnim igrama od 2016. do ove godine.

Foto: DLJI

Pročitajte još

[FOTO] ‘Papandopulo’ kvartet razveselio festivalsku publiku u Dvoru

Dulist

Slikovnica Luka Paljetka i koncert DSO-a uz 290. obljetnicu rođenja Luke Sorkočevića

Dulist

STEM LJETO Pogledajte što vas očekuje u kolovozu!

Dulist