DuList IN

PETI DAN SLANO FILM DAYS Razgovori s poznatim redateljima i projekcija finskog filma

Predavanje Juho Kuosmanen

Peti dan Slano Film Days je održana projekcija filma Palo lišće, dobitnik nagrade žirija na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, na velikom platnu u vrtu Ville Riva. Film je režirao slavni finski redatelj Aki Kaurismäki. Priča je to o dvoje usamljenih ljudi koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. U svom je filmu Kaurismäki oko sebe okupio ljude koje voli i kojima vjeruje pa je tako jednu od uloga odigrao i njegov bliski suradnik, ali i veliki prijatelj, redatelj Juho Kuosmanen, koji je i najavio projekciju.

– Bo je ovo vrlo inspirativan tjedan, hvala vam svima na tome. Aki ne putuje. Naime, boji se letjeti avionom, ali zato sam večeras tu s vama ja i nadam se da ćete uživati u ovom filmu na ovoj uistinu posebnoj projekciji – rekao je Kuosmanen te je prije toga održao razgovor sa sudionicima Slano Film Daysa gdje je razgovarao o unutarnjim preprekama i nesigurnostima s kojima se redatelji svakodnevno suočavaju. Redatelj se prisjetio i blokade s kojom se suočio kad je kao višestruko nagrađivani student izašao iz školskog sustava i suočio se s novom okolinom i novim projektima

– Teško je ne uspoređivati se s drugima. Nije lako pronaći svoj glas, a još je teže ostati mu vjeran jednom kada ga nađeš. Mi filmaši često govorimo o novcu i logističkim preprekama, no meni su ti problemi uvijek bili jednostavni. Mnogo mi je strašnija sloboda, u kojoj moramo sami donositi odluke i snositi odgovornost za njih – izjavio je Kuosmanen. Producent, redatelj i scenarist Michel Franco, jedan od rijetkih u industriji koji se može pohvaliti prosjekom od jednog filma godišnje, u posljednjem se razgovoru Slano Film Days programa osvrnuo na svoj kreativni proces. Kao netko tko je radio i s milijunskim budžetima i na malim neovisnim projektima, autor je govorio i o različitim ograničenjima koja dolaze s različitim financijskim postavkama.

– Ne zanimaju me očekivanja ili bilo kakav algoritam. Uvijek pišem o onome što me zanima. Svi si mi želimo moći priuštiti snimanje koje želimo, ali kroz karijeru sam shvatio da što je manje novca, to si slobodniji – rekao je Franco. Večer je završila druženjem sudionika i gostiju u Masliniku Ville Riva, prostoru koji je svojom intimnom atmosferom poslužio upravo kao savršena kulisa za sabiranje dojmova o pet dana provedenih u kreativnom okruženju Slano Film Days.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

FOTO: John Pavlish

Pročitajte još

Stotine posjetitelja uživalo je u filmovima pod zvjezdanim nebom Lopuda

Dulist

ORSULA JE PUNA OSMIJEHA I DOBRE GLAZBE Maja Grgić otvorila ljeto na najljepšoj pozornici Grada

Dulist

JESTE LI PROBALI KOJEG? Donosimo favorite s prvog Burger festa u Dubrovniku

Dulist